D.H. | 2. 6. 2020, 11:41

Kdo je policist, ki je klečal na vratu pokojnega Georgea Floyda

profimedia

Policista, ki je klečal na vratu 46-letnega Georgea Floyda, ta pa je pozneje umrl, danes pozna vsa Amerika, verjetno pa tudi ves svet. Obtožen umora tretje stopnje in uboja, Derek Chauvin trenutno še čaka na končno sodbo, medtem pa se razkrivajo številne podrobnosti iz njegove 19-letne policijske kariere.

Neodvisni mrliški preglednik iz Minnesote je smrt Georgea Floyda klasificiral kot umor, s čimer spodbija preliminarno poročilo uradne obdukcije, v katerem so zapisali, da niso našli znakov, ki bi podpirali smrt zaradi zadušitve. Floydova družina se s preliminarnim poročilom ni strinjala, zato so želeli neodvisno obdukcijo, ki jo je izvedel priznani patolog Michael Baden.

Njegova obdukcija je pokazala, da je pritisk kolena na vrat ustavil dotok krvi v Floydove možgane, teža na njegovem hrbtu pa je otežila dihanje. Michael Baden se je pri obdukciji Georgea Floyda referenčno nanašal na obdukcijo Erica Garnerja, ki je leta 2014 v New Yorku umrl, potem ko ga je policist držal v »daviteljskem prijemu« (t. i. chokehold), Eric pa je ob tem govoril, da ne more dihati.

Obenem je dr. Baden dodal, da za razliko od preliminarnega poročila uradne obdukcije, druga obdukcija ni pokazala pridruženih zdravstvenih težav, ki bi lahko povzročile ali pripomogle k smrti Georgea Floyda.

Kdo je policist, ki je po neodvisni obdukciji kriv za smrt Georgea Floyda

44-letni Derek Chauvin je vsekakor imel zelo pestro policijsko kariero. Na eni strani je v 19 letih prejel 17 pritožb. Dvema od teh je sledil uradni ukor z opozorilom, preostale pritožbe so bile zaključene brez dodatnih ukrepov.

Nekatere sporne točke Chauvinove kariere so bile zabeležene tudi v poročilu, ki ga zbira neprofitna organizacija Skupnosti združene proti policijskemu nasilju v Minneapolisu.

Prva sporna točka priča o dogodku iz leta 2005, ko sta bila ubita dva človeka potem, ko je v njuno vozilo trčil drveči avtomobil, ki ga je lovil policist Chauvin, takrat skupaj s policistom Terryjem Nutterjem.

Drugi incident se je zgodil leto pozneje, ko se je Chauvin skupaj s petimi drugimi policisti odzval na klic v sili zaradi napada z nožem v južnem delu mesta. Osumljenec je bil na koncu ubit, ker je proti policistom nameril puško. Porota je odločila, da je bila uporaba sile upravičena.

Dve leti pozneje je bil Chauvin udeležen v streljanju, ko se je skupaj s kolegom odzval na klic v sili zaradi nasilja v družini. Osumljenec je skušal zgrabiti Chavinovo pištolo in bil med prerivanjem ustreljen v trebuh.

Leta 2011 pa je bil Chauvin na administrativnem odpustu, ker je bil eden od policistov, udeleženih v streljanju na Leroya Martineza, ko ta ni želel spustiti pištole.