10. 12. 2021, 09:20 | Vir: STA

Ob svetovnem dnevu digitalnega oddiha opozorila o pomembnosti ohranitve realnega sveta

profimedia

Svetovni dan digitalnega oddiha, ki ga obeležujemo danes, je globalno gibanje za mentalno dobro počutje, njegov namen pa je izobraziti človeštvo o pomembnosti ohranitve realnega sveta. Ta dan je namenjen tudi ozaveščanju mlajših generacij o mentalnem zdravju, so zapisali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Svetovni dan digitalnega oddiha posameznike vabi, da se naučijo ohraniti zdravo tehnološko-humano interakcijo. Ljudi želi prepričati, da nekaj ur v vsakem mesecu namenijo digitalnemu oddihu za izboljšanje zdravja.

Glavna ideja gibanje je "izklopi in vklopi", kar pomeni, da posameznik zmanjša uporabo tehnologije, vzpostavi ravnotežje, poveča osebne stike, izboljša počutje in se osredotoči na duševno dobro počutje.

Kot so pojasnili v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, je pobudnica tega gibanja Rekha Chaudhari, ki je na pomen digitalnega oddiha prvič opozorila julija 2016, in sicer z namenom, da se dvigne zavest o nenapisanih posledicah prevelike uporabe tehnologije in socialnih medijev.

"Rastoča in izredno agresivna raba tehnologije v vseh sferah našega življenja poleg drugih težav vpliva na mentalno zdravje, zato je dan digitalnega oddiha nujno potreben za dvig zavedanja po celem svetu in zahteva pozornost svetovnih voditeljev," so zdravilišča zapisala v sporočilu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord