13. 2. 2022, 08:46 | Vir: STA

Ob svetovnem dnevu radia v ospredju zaupanje v radijsko novinarstvo

profimedia

13. februar je svetovni dan radia. Unesco je letos kot osrednjo temo izbral zaupanje v radijsko novinarstvo, dostopnost in zaupanje poslušalcev ter zagotavljanje konkurenčnega položaja radijskih hiš. Medtem ko študije razkrivajo nazadovanje zaupanja v splet in družbena omrežja, pa kažejo okrepljeno zaupanje v novice, ugotavlja organizacija.

13. februarja leta 1946 je bil ustanovljen radio Združenih narodov. Organizacija združenih narodov za kulturo, znanost in izobraževanje (Unesco) ugotavlja, da je radio kljub častitljivi starosti še vedno eden najbolj poslušanih in zaupanja vrednih medijev.

V Sloveniji so po izsledkih raziskave Radiometrija lani v primerjavi s predlani programi Radia Slovenija pridobili 23.000 novih poslušalcev, po podatkih raziskav Radiometrija in Mediane pa javne programe vsak dan v povprečju posluša več kot 450.000 poslušalcev. Najbolj poslušana radijska postaja je znova postal Val 202, najbolj poslušana oddaja v Sloveniji pa je Druga jutranja kronika.

Da bo radio ohranil svoj položaj med najpomembnejšimi mediji, sta prepričana tako direktor Radia Slovenija Mirko Štular kot direktorica radia Primorski val Tea Florjančič. Oba poudarjata, da se v nekih zaostrenih okoliščinah ljudje vrnejo k javnim, verodostojnim medijem in preverjenim informacijam.

Položaj radia kot sicer klasičnega tradicionalnega medija je po Štularjevem mnenju v današnjih okoliščinah, ko smo preplavljeni z digitalnimi storitvami in kanali, za marsikoga presenetljivo dober. "Zelo izrazito se kaže trend k vračanju k nekemu verodostojnemu viru informacij, med drugim tudi k radiu," je dejal Štular.

Florjančičeva pa je prepričana, da je "vloga lokalnega medija predvsem, da osmisli dejavnost vseh lokalnih akterjev, da ne ostanejo neopaženi". "Ne moremo pričakovati od nacionalnega medija, da bo pokril vse kotičke naše Slovenije in na enak način obravnaval neko majhno kulturno društvo ali pa neko kulturno ustanovo. Tukaj smo mi, da to naredimo. Moji kolegi večkrat rečejo, da smo podaljšana roka javnega servisa," je dejala.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec