23. 7. 2020, 12:22 | Vir: STA

Prodaja kumaric na tržnicah manjša, cene pa so čedalje višje

Tamino Petelinšek/STA
Prodaja kumaric na tržnicah manjša, cene pa so čedalje višje (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Poletno obdobje kislih kumaric, ki ga zaznamuje odsotnost pomembnejših dogodkov, so na statističnem uradu popestrili s primerno statistiko - o kislih kumaricah. Kot ugotavljajo, se prodaja kumaric na tržnicah manjša, cene pa so čedalje višje.

Kumarice za vlaganje v Sloveniji tržno prideluje 228 kmetij na nekaj manj kot 11 hektarih. V zadnjih nekaj letih so se torej pridelovalne površine več kot prepolovile, še leta 2000 so namreč kumarice za vlaganje rasle na 28,4 hektara slovenskih polj, ugotavljajo na Statističnem uradu RS.

Zmanjšuje se tudi pridelek. Potem ko so jih pridelovalci kumaric za vlaganje v letu 2005 pridelali 1485 ton, kar je bilo največ, odkar na statističnemu uradu spremljajo te podatke, so jih lani le še 849 ton. Od tega so jih skoraj 74 odstotkov porabili sami, preostanek pa prodali.

Kumaric za vlaganje iz lastne pridelave se proda na tržnicah čedalje manj, njihova cena pa narašča, ob tem ugotavljajo statistiki. Najvišjo povprečno ceno za kilogram so doslej dosegle v letu 2019 (2,86 evra), najnižjo pa v letu 2004 (1,29 evra).

Ker pa domača proizvodnja ne zadošča za potrebe, kumaric bistveno več uvozimo kot izvozimo. Lani smo uvozili 563 ton svežih kumaric, izvozili pa le osem ton. Uvoz je precej večji od izvoza tudi pri vloženih kumaricah, in sicer kar 42-krat.

Natančnih podatkov o številu podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo in konzerviranjem kumaric v Sloveniji, statistiki nimajo. Podatki o številu podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo in konzerviranjem sadja in zelenjave, pa kažejo, da število podjetij v tej dejavnosti narašča. Večinoma gre za mikro podjetja z manj kot deset zaposlenimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.