11. 9. 2020, 20:30 | Vir: STA

Protestniki spomnili, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo

profimedia

Že 21. petek zapored so protestniki izražali nezadovoljstvo z aktualnim stanjem in politične predstavnike spomnili, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. V znak upora so tokrat dvignili bakle ter pozvali vse, tako opozicijo kot druge civilno-družbene organizacije in posameznike, naj se aktivirajo.

Največ protestnikov se je znova zbralo v prestolnici, kjer so s transparenti in skandiranjem sporočali, da ulice in oblast pripadajo ljudstvu, zavzeli so se za ubranitev demokracije in sporočali, da želijo živeti, ne životariti.

Zbrali so se na Prešernovem trgu, nato pa se je množica na kolesih in peš podala na Trg republike, kjer so med drugim dvignili zastavo petkovega kolesarskega protestniškega gibanja in v znak upora prižgali protestniški plamen.

V govorih so bili tokrat kritični tudi do opozicijskih strank, saj so ugotavljali, da "so se vdali v janšizem", ker se vsi skupaj bojijo novih volitev in prevzema oblasti.

"Namesto, da bi se t. i. demokratični predstavniki ljudstva resnično borili za nove demokratične volitve, so zaspali, ali pa celo sodelujejo v ostudnih procesih", med katerimi so med drugim navedli proračunske reze kulturi in znanosti na eni ter nameravan nakup orožja na drugi strani, spreminjanje medijske zakonodaje, neprimerno oskrbo starostnikov ter po njihovem neživljenjske, kontradiktorne in nestrokovne protikoronske ukrepe.

Opozicijo so javno vprašali, kaj bodo storili, da vlada Janeza Janše pade. "Če je vaš odgovor nič, si bomo to zapomnili," je v imenu protestnikov sporočil aktivist Jaša Jenull.

V govorih so opozorili tudi na nasilje v družini, zoper katerega so se danes zoperstavili tudi na protestu pred poljskim veleposlaništvom zaradi poziva, naj Slovenija odstopi od Istanbulske konvencije.

Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo je med drugim opozorila, da na dominaciji temelječa politika razkraja solidarnost in pravičnost, ne le v javnem prostoru, ampak tudi v domovih, kjer postaja nasilje sprejemljiv način podreditve. Prepričana je, da je treba ustaviti preobrazbo družbe, ki se dogaja.

Vsa gibanja in organizacije ter posameznike so protestniki ob koncu pozvali k aktivaciji.

Protestne akcije so znova potekale tudi drugje po Sloveniji, med drugim v Velenju, Mariboru, Celju in tudi v Novi Gorici, kjer pa je prišlo do incidenta. Kot je za STA povedal eden od protestnikov Vili Brus, je v skupino kolesarjev, ki so se vračali proti železniški postaji iz bližnjega lokala najprej priletela plastenka z vodo. Ko je eden od protestnikov želel fotografirati skupino gostov iz lokala, iz katere je plastenka priletela, so mu na tla zbili telefon. Ko ga je Brus želel pobrati, pa je sam dobil močan udarec v vrat. Skupina se je nato umaknila na pločnik in poklicala policijo.

"Medtem ko smo čakali, pa je vame priletela steklenica od piva. Dobro, da sem imel čelado na glavi," je pojasnil Brus, ki se je z bolečinami nato odpravil tudi na urgenco. Informacije policije o dogodku STA še čaka.

Napad so obsodili tudi protestniki v Ljubljani in sporočili, da se ne bodo pustili ustrahovati.

Policija je sporočila, da se je v Ljubljani na neprijavljenem shodu na Trgu republike zbralo okoli 3000 protestnikov. Okoli 19. ure so se protestniki pričeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa odšli po Slovenski cesti in ostalih okoliških ulicah do Trga republike. Shod je bil miren, trajal pa je do 20.30. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah.

Policisti so zaradi zagotovitve varnosti za promet tudi zaprli več ulic v okolici, pri
varovanju shoda pa ugotovili eno kršitev. Policija nadaljuje zbiranje obvestil glede dogodka in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepala v skladu z zakonodajo, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ