3. 2. 2023, 20:41

Bodite previdni: na tem območju se sprožajo snežni plazovi

Profimedia

V snežni odeji so šibke plasti in na delih z napihanim snegom lahko obiskovalci z dodatno obremenitvijo sprožijo snežni plaz.

Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi opozarja na nevarnost proženja snežnih plazov na prisojnih pobočjih v visokogorju in sredogorju.

Zaradi nevarnosti plazu obiskovalce prosijo, naj se do nadaljnjega izognejo hoji po servisni cesti, ki vodi do Doma na Zelenici, in naj se na tem območju tudi ne zadržujejo v gozdu.

Kot so sporočili, se je v četrtek okoli poldneva pod Spodnjih plotom nad servisno cesto proti Domu na Zelenici že delno sprožil talni snežni plaz. Na pobočju so še vidne razpoke, zato predvidevajo, da se bo nov talni plaz spontano sprožil danes ali v soboto. Izredno nestabilna snežna odeja je tudi višje na pobočju, kjer so prav tako vidne razpoke.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad gozdno mejo je sicer tretje stopnje, kar pomeni, da je precejšnja, pod gozdno mejo pa je nevarnost druge stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Kot izhaja iz plazovnega biltena za območje tržiške občine, je snežna odeja v visokogorju na osojnih straneh še vedno rahla. Zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage se sneg zelo počasi preobraža. V ozkih grapah na osojnih straneh nad 1700 metri nadmorske višine je še vedno veliko napihanega snega.

Matjaž Šerkezi

Kot kaže napoved za prihodnje dni, bodo v visokogorju na osojnih straneh snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. Severni veter bo ponovno prenašal suh sneg in gradil območja s plazovnimi problemi. V snežni odeji so šibke plasti in na delih z napihanim snegom lahko obiskovalci z dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožijo snežni plaz.

Na prisojnih straneh se je zaradi sončnega obsevanja snežna odeja ojužila in obtežila. Iz strmih pobočij s travnato podlago so se v preteklih dveh dneh spontano prožili talni plazovi in tako bo še naprej. Hoja pod takimi pobočji bo predvsem v soboto, ko bodo temperature nekoliko višje, nevarna, opozarjajo na Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi.

V sredogorju se je snežna odeja zaradi nihanja temperatur s toplimi dnevi in mrzlimi nočmi hitreje preobražala ter sesedala in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Na osojnih legah je snežna odeja večinoma stabilna. Na določenih prisojnih pobočjih s travnato podlago in dovolj velikim naklonom pa se bodo tudi v sredogorju danes in v nedeljo pojavljali talni plazovi. "Bodite pazljivi in se izogibajte hoji pod takimi pobočji," pozivajo na zavodu.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec