12. 1. 2023, 08:21 | Vir: STA

Bomo Slovenci po novem morali delati dlje? Preverite, kaj vse je v pripravi

Profimedia

Ministrstvo za delo bo že ta mesec na koalicijskem vrhu razpravljalo o več novostih na področju upokojevanja. 

Pri pripravi pokojninske reforme, ki jo napoveduje ministrstvo za delo, bo v ospredju postopno zvišanje odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovorili pa bodo tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti. Vse spremembe, ki so na mizi, mora vlada pripraviti do konca letošnjega leta, v DZ pa bodo obravnavane do konca leta 2024

Višanje najnižje pokojninske osnove

Pri vprašanju postopnega dviga upokojitvene starosti bo treba posebej obravnavati tiste, ki so pozneje vstopili na trg dela, je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan. Po njegovih besedah se bo treba pogovoriti tudi o višanju najnižje pokojninske osnove na 80 ali 82 odstotkov povprečne plače in morda o postopnem znižanju najvišje pokojninske osnove.

V obravnavi naj bi bila tudi širitev obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse zaposlene, ne le na zaposlene v javnem sektorju.

Profimedia

Dvig osnove prispevkov za samozaposlene

V okviru priprave reforme naj bi bila na mizi tudi vprašanja, ki se nanašajo na dvig osnove za plačilo prispevkov za samozaposlene in na podaljšanje obdobja za izračun pokojninske osnove s 24 let na celotno obdobje zavarovanja, pri čemer bi bila mogoča izključitev let, ki so za zavarovanca najmanj ugodna.

Juvan je dopustil možnost, da bodo razpravljali o odpravi zgornje meje pri plačevanju prispevkov samozaposlenih in o dvigu najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki je zdaj 60 odstotkov povprečne plače.

Prav tako naj bi bilo izpostavljeno vprašanje postopnega višanja prispevnih stopenj. Pri tem je Juvan spomnil na razpravo predsednika odbora Mihe Kordiša iz Levice, ki je opozoril, da delodajalci od 90. let vplačujejo manj v pokojninsko blagajno od delojemalcev.

Profimedia

Tudi o varstvenem dodatku stanovalcev domov za starejše

Ne nazadnje naj bi govorili o širitvi virov financiranja pokojnin na prispevke iz kapitala ali z uveljavitvijo davka na robote, o poenotenju dob in o večji preglednosti financiranja pokojninskega sistema. Pa tudi o tem, da bi bili upravičenci do varstvenega dodatka tudi stanovalci domov za starejše.

Profimedia

Državni sekretar je na koncu spomnil, da bo treba prenoviti še invalidsko zavarovanje. Vlada po njegovih besedah načrtuje, da bo koncept izhodišč za pokojninsko reformo poslala Ekonomsko-socialnemu svetu do junija. Spremembe mora vlada pripraviti do konca letošnjega leta, v DZ pa bodo obravnavane do konca leta 2024, je napovedal.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ