M. P. | 10. 5. 2022, 10:50

Poznamo ga vsi: danes bi praznoval rojstni dan!

M.P.

O njem se večina literarnih kritikov strinja, da gre za pisatelja, ki mu ni para. Že veste, o kom govorimo?

Mineva 146 let od rojstva enega od največjih in najbolj prepričljivih slovenskih pisateljev, pesnikov in dramatikov Ivana Cankarja (1876-1918).

Cankar je bil prvi slovenski poklicni pisatelj, kar v njegovem času ni bil ravno cenjen poklic.

Cankar je bil prvi slovenski poklicni pisatelj, kar v njegovem času ni bil ravno cenjen poklic.

M.P.

Eden redkih, ki se je lahko preživljal s pisanjem

Cankar se je rodil na Vrhniki kot osmi od dvanajstih otrok. Leta 1882 je bil vpisan v tamkajšnjo osnovno šolo,  kasneje se je vpisal na ljubljansko realko. Po maturi je odšel na Dunaj študirat tehniko, a se je kmalu prepisal na slavistiko.

Uvrščamo ga med štiri predstavnike slovenske moderne (poleg Murna, Ketteja in Župančiča). 

V njegovih delih prevladuje tematika posameznika v sporu z delavskim in vaškim, malomeščanskim vsakdanjikom, opazne pa so tudi številne družbenokritične ideje. Ena njegovih najbolj znanih povesti je Hlapec Jernej in njegova pravica, s katero je simbolično predstavil boj zatiranega, delavskega razreda proti izkoriščevalskim gospodarjem. Medtem je s svojim romanom Na klancu ustvaril nov tip ženskega oziroma materinskega romana.

Že za časa svojega življenja je bil Cankar nekakšen 'literarni zvezdnik', kot je znano je kar sedem let preživel na ljubljanskem Rožniku, kjer je bil za mnoge meščane in predvsem za meščanke prava atrakcija.

M.P.

Slovesnost na Rožniku ob branju njegove proze in glasbi

Na Rožniku se mu bodo poklonili s Cankarjevim dnevom, letos posvečenim književnikovemu poslednjemu delu - Podobam iz sanj. Prisluhniti bo mogoče interpretaciji Cankarjeve kratke proze v izvedbi Saše Pavček in Milana Jesiha ter mladostni poeziji, ki jo je uglasbil Boštjan Soklič.

Poleg interpretacije Veselejše pesmi ter dela Sraka in lastovice bo na večeru, ki ga bo povezovala Cvetka Bevc, zazvenelo še nekaj Cankarjevih pesmi: Helena, Kot začarane stoje, Ali je zaspalo svetlo sonce? ter Iz moje samotne, grenke mladosti.

Prireditev na Rožniku z začetkom ob 18. uri pripravljajo Olepševalno društvo Rožna dolina, ljubljanska četrtna skupnost Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev.

Dan odprtih vrat v njegovi rojstni hiši na Vrhniki

Ob rojstnem dnevu na domači Vrhniki vabijo na dan odprtih vrat v Cankarjevo spominsko hišo.

Cankar je bil močno navezan na svoj rodni kraj, saj Vrhniko opisuje in opeva v številnih svojih delih. Poleg njegove spominske hiše nanj spominjajo tudi njegov doprsni spomenik, kulturni dom, knjižnica in pa tematska pot, ki s sedemnajstimi obeležji z odlomki iz pisateljevih del pripoveduje zgodbo o njegovem življenju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ