R.S. | 21. 2. 2023, 16:50

Drama v parlamentu: Robert Golob povzročil razdor med Urško Klakočar Zupančič in Jelko Godec

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Če bom prekinila sejo, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve," je s povišanim glasom dejala predsednica državnega zbora. 

Seja državnega zbora ni potekala brez zapletov. Poslanke in poslanci so odločali o kandidatu za novega ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, med vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) pa je izbruhnil prepir. 

Po mnenju Godčeve je predsednica državnega zbora neupravičeno prestavila začetek seje, da se je je lahko udeležil predsednik vlade Robert Golob kot predlagatelj Poklukarjevega imenovanja. Godčeva ji je očitala, da je s prestavitvijo začetka seje kršila poslovnik državnega zbora. Prav tako jo je vprašala, ali bo sejo prekinila in prestavila na kasnejšo uro tudi v primeru, ko bo zamujal kdo od poslancev. 

"Ali boste v primeru, da Jelka Godec ostane zjutraj v cestnem zastoju, ker nima modrih lučk, da bi se peljala mimo in je predlagateljica ob 9. uri, sejo prekinili, dokler Jelka Godec ne pride kot predlagateljica v dvorano? Ali Anja Bah Žibert, ali gospod Sajovic ali gospa Meira Hot ali kdorkoli od poslancev?" je vprašala Godčeva. 

Ni ji ostala dolžna

Predsednica državnega zbora je povedala, da je Golob tik pred začetkom seje sporočil, da bo zaradi nepredvidenih dogodkov na sejo zamudil, zato se je odločila, da jo prestavi za eno uro. Poudarila je, da ji to omogoča poslovnik"Glede tega nepredvidenega, nepričakovanega zadržka ne bom nič rekla in je tudi prav, da o tem nihče nič ne reče," je dejala. Nato je nadaljevala s povišanim glasom. "Ja, je prav, dragi moji in tega se boste morali tudi navaditi! Če bom prekinila sejo, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve, ker se seja tudi kdaj prekine zaradi nemira in neprimernih besed, ki letijo v državnem zboru!"

Ko je nastopil premier Golob, so njegov govor motili poslanci SDS. Po pozivu predsednice državnega zbora, naj tisti, ki se še misli oglašati, zapusti dvorano, da bo predsednik vlade lahko nadaljeval, so vsi poslanci SDS, razen Anžeta Logarja, odšli iz dvorane. Kasneje je dvorano zapustil tudi Logar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.