STA/M.P. | 1. 2. 2023, 14:43

Bo Ljubljana prisluhnila znanstvenikom: drevesa v mestih rešujejo življenja

Borut Živulović/Bobo

V slovenski prestolnici naj bi do leta 2050 povprečna temperatura v najtoplejših mesecih narasla za kar osem stopinj, napoveduje švicarski inštitut Crowther Lab. A rešitev obstaja.

Drevesa v mestih opravljajo številne naloge, njihovi prebivalci pa se zaradi njih počutijo veliko bolje, pravijo znanstveniki. V članku, objavljenem v prestižni reviji Lancet, so nedavno celo navedli, da drevesa, zasajena v urbanih okoljih, lahko znižajo smrtnost zaradi vročinskih valov za kar tretjino. Gre za prvo študijo, ki neposredno proučuje vpliv dodatnih gozdnih površin na preprečevanje presežnih smrti v mestnih okoljih med vročinskimi valovi, je poudarila glavna avtorica članka Tamara Iungman z inštituta za svetovno zdravje v Barceloni.

Drevesa, urbana rešitev za zdravje ljudi

Iungmanova pravi, da je že znano, da visoke temperature v mestnih okoljih negativno vplivajo na zdravje. Predvsem vodijo do težav s srcem in dihalnimi organi, povečujejo pa tudi delež ljudi, sprejetih v bolnišnice ter presežnih smrti. Mesta z najvišjimi stopnjami umrljivosti zaradi visoke temperature so večinoma v južni in vzhodni Evropi. 

Ljubljanski park Tivoli.

Ljubljanski park Tivoli.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ob tem je izpostavila, da želijo odločevalce v urbanih območjih spodbuditi k "strateški integraciji zelene infrastrukture v urbano načrtovanje". S tem bi po njenih ocenah vzpostavili bolj okoljsko vzdržno, zdravo in odporno mestno okolje.

V mestih so temperature višje kot na podeželju

Temperature v mestih so še zvišale podnebne spremembe, zaradi katerih je Evropa lani doživela najtoplejše poletje, odkar beležimo temperaturo. Gre za t. i. efekt vročinskega otoka, h kateremu v mestih pripomorejo temen asfalt, zgradbe, ki zadržujejo toploto ter pomanjkanje rastlinja. Ravno zaradi naštetega so temperature v mestih v povprečju za 1,5 stopinje višje kot na podeželju

Profimedia

Trenutno rastlinje pokriva le 15 odstotkov mestnih površin v Evropi. A če bi bil delež gozdov in ostalega rastlinja na evropskih mestnih površinah okoli 30-odstoten, bi lahko leta 2015 preprečili kar tretjino od 6700 smrti zaradi vročinskih valov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ