N. V. | 31. 5. 2023, 15:48

FOTO: Kaj se dogaja? Protestniki v Ljubljani ohromili eno najbolj prometnih ulic

Uredništvo

Koloni ljudi, ki se vije skozi prestolnico, ni videti konca ...

V Ljubljani poteka vseslovenski shod upokojencev, ki ga pripravljata ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober. Zbralo se je okoli 45 tisoč upokojencev. Tokrat so se zbrali že petič.

Prva skupina upokojencev se je zbrala pred RTV Slovenija, druga pa je štartala izpred državnega zbora in nadaljevala mimo Ustavnega sodišča proti Gosposvetski, kjer sta se skupini srečali in združili ter skupaj odšli pred parlament. 

Uredništvo

Zakaj protestirajo?

"Za pravice, svobodo in demokracijo, za poštene pokojnine in našo Slovenijo," je povedal glavni pobudnik protestnih shodov Pavel Rupar. 

Uredništvo

Upokojenci so pred parlament prinesli sol in jo stresli pred vrata državnega zbora. 

"Sol za tiste, ki je v glavah nimajo," je dejal Rupar. Po protestu bodo sol podarili kmetom za živino, je še najavil na Facebooku.

Nočejo več plačevati RTV-naročnine

Pred parlamentom so upokojenci najavili poziv k prenehanju plačevanja RTV-naročnine.

Uredništvo

"Zamenjal se bo svet RTV Slovenija. Če je Ustavno sodišče tako odločilo, tudi mi sprejemamo odločitev, čeprav najbrž ni po volji večini prebivalcev, le peščici vladajočih," je povedal glavni pobudnik protestnih shodov. Po njegovem svet, ki je že izvoljen in bo verjetno začel delovati v najkrajšem času, ni izvoljen od ljudstva; če bi bil, bi ga izvolil državni zbor. 

Naslednji shod bo v Bruslju

Po Ruparjevih napovedih ta shod zagotovo ne bo zadnji. Naslednji bo delno v Bruslju, kamor bodo vzeli s seboj okrog sto ljudi, k čemur jih je spodbudila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v pismu še zlasti zastopala stališče, da so upokojenci resda stvar posameznih članic Evropske unije in njihovih zakonodaj, da pa Evropska unija stoji za tem, da država vsakomur od njih zagotavlja dostojno in dostojanstveno življenje, česar pa v Sloveniji ni.