N. V. | 16. 5. 2022, 20:00

Intervju s prostitutko, ki razkriva, koliko zasluži in kakšni so Slovenci v postelji

Profimedia

Pogovarjali smo se s prostitutko. Opisala je svoj poklic, razkrila profil svojih strank in razgalila industrijo prostitucije pri nas. Njena zgodba vam bo razkrila vse, kar vas je od nekdaj zanimalo.

Če si kot novinar želiš opraviti intervju s prostitutko, to ni lahek zalogaj. Kot nekdo, ki industrije ne pozna in je o njej zgolj bral ali slišal, se najprej ukvarjaš s tem, kje in kako stopiti v stik s prostitutko.

Je prostitucija v Sloveniji legalna?

Za pomoč sem prosila "strica" Googla. Ta me je pripeljal do organizacije Dobra družba. Gre za skupino ljudi, ki se aktivno ukvarja z opolnomočenjem dela na področju komercialnih oblik spolnosti. Borijo se, da bi tovrstna dela bila v družbi obravnavana s spoštovanjem in dostojanstvom, spolni delavci pa bi si po njihovem mnenju zaslužili enake delovne in socialne pravice ter varnost pri delu. Organizacija Dobra Družba v prvi vrsti zagovarja načelo svobodne izbire pri seksualnem delu.

Profimedia

Prvi korak - povezali so me s predsednikom organizacije Žigo Sedevčičem. Ta je poskrbel, da smo se kaj kmalu srečali na videoklicu, na katerega povabil tudi prostitutko Black Doll.

Kdo je Black Doll?

Black Doll se mi predstavi z zelo skopimi besedami, a je jasna: prihaja iz Srbije in se že dve leti ukvarja s prostitucijo. Preden vam razkrijem vse o njej, naj vam predstavim nekaj osnovnih dejstev o najstarejši obrti.

"S prostitucijo se ukvarjam v Sloveniji in v drugih državah, ker v Srbiji to ni dovoljeno," pove.

Pri nas je bila prostitucija leta 2003 kot prekršek odpravljena, kot grožnja javnemu redu in miru pa je ostala prepovedana na javnih mestih.

Z Zakonom o varstvu javnega reda in miru se z denarno kaznijo kaznuje "nedostojno vedenje" na javnem mestu, to je, če "kdo na vsiljiv način ponuja spolne usluge".

Organizacija prostitucije pri nas ni kazniva, se pa po Kazenskem zakoniku z zaporno kaznijo kaznuje "zloraba prostitucije". Prav tako ni kazniva uporaba storitev prostitucije, razen v primerih, ko oseba ve, da uporablja storitve žrtve trgovine z ljudmi, v teh primerih je kazen lahko denarna ali zaporna.

Vedeti je treba tudi, da je prostitucija v večini migrantsko delo. Sedevičič razlaga, da ponavadi ekonomski migrantje prihajajo v druge države zaradi denarja in: "Ker je seksualno delo lažje delati v tuji državi, kjer te pozna manj ljudi."

Kako sploh postaneš prostitutka?

Black Doll začne razlagati, da je več let delala kot striptizeta, in na tak način pridobila stranke, ki koristijo storitve obrti, katere del je še danes. 

"Čutila sem, da kot erotična plesalka nisem mogla izpopolniti svojega potenciala. Nočno življenje prinaša težke stvari. Kot spremljevalka ne rabim delati nočne smene, piti alkohola, plesati v visokih petkah," začne pripoved o
tem, kako si je delo prostitucije izbrala sama.

"Odkar se ukvarjam s prostitucijo, lahko delam, kolikor hočem in kadar hočem!"

Našteva koristi, ki jih nudi delo in poudari, da je prostitucija boljša od erotičnega plesanja, saj ji ni treba "piti alkohola, kar je velik plus, saj ga ne uživam rada, niti se ne drogiram." Nato začne pripoved o tem, kako je videti njen delovnik:

"Vedno sem dobro naspana, saj delam bolj v jutranjih urah – do recimo dveh popoldne, potem pa svoj poslovni dan zaključim."

"Samo do dveh?" jo zaprepadeno vprašam. Človek bi si namreč predstavljal, da je prostitucija nočna dejavnost. A Black doll me poduči, da ni tako.

Profimedia

"Samo do dveh delam tudi zato, ker so zvečer stranke pogosto pijane ali zadete. S takšnimi pa ne želim delati," še doda.

Kako je videti njen dan?

Na tej točki me ustavi Sedevčič in me vpraša:

"Novinarka, a ste vi bili kdaj v stiku – tako, iz oči v oči – s kom iz te industrije?"

"Seveda ne," ga debelo pogledam, Black Doll pa mi zabrusi:

"Vidim, da nimaš pojma."

Čeprav nekoliko osramočena nad svojo nevednostjo, mi dopoldanska prostitucija ne da miru. Prosim jo, naj natančno pojasni, kako je videti njen dan. Potrpežljivo začne pojasnjevati:

"Vsak dan vstanem ob 5:30. Z delom začnem ob 6:00, zaključim pa ob 14:00. Dnevno se mi najavi do dvajset strank, a jih dejansko pride precej manj. V tem času obdelam sedem ali osem moških. Med strankami naredim odmor, se spočijem, se okopam in očedim na novo. Moje vodilo je, da stranko sprejmem in odslovim z nasmehom."

"Ko pride kakšna stranka, ki se mi izpove o težkih osebnih stvareh, naredim med strankami še večji premor, ali si vzamem preostanek dneva prost. Preostanka dne ne morem oddelati, saj samo razmišljam o njem," nadaljuje. "Potem pa ugasnem telefon in uživam."

"V drugi polovici dneva bi lahko zaslužila dodatnih dva tisoč evrov, a se v to ne bom spuščala. Rada imam svoj prosti čas," me pušča brez besed.

"Ne me, prosim, razumeti narobe, rada imam svojo službo in način, s katerim pridem do denarja. Nič ne delam. Služba je sicer psihično zahtevna, fizično pa sploh ne. Delam s čistimi, urejenimi ljudmi. Res mi ni slabo," zaključi zelo nazoren oris svojega poklica in delovnega dne.

Zvodništvo

Pogoltnem slino, se odkašljam in nadaljujem z naslednjim "neumnim" vprašanjem:

"Ali ima Black Doll zvodnika?" Odgovori:

"Nimam zvodnika, nikoli ga nisem imela. Izbira vsake posameznice je, če ga želi imeti, ali ne. To pa je odvisno od tega, če je sama sposobna opravljati svoje delo – iskanje strank, lokacije, kjer opravlja dejavnost ..."

Zvodnik je namreč fizična oseba, ki zasluži del zaslužka od posredovanja seksualnih uslug osebe, ki je fizična oseba (ni registrirana). "V Sloveniji obstaja zanemarljivo število ljudi, ki imajo takšen poslovni model delovanja," pojasnjuje Sedevčič. "Ker živimo v 21. stoletju, v dobi komunikacije, takšne osebe težko ostanejo dolgo na prostosti."

"Imam prijateljice, ki imajo zvodnika – te svoj zaslužek delijo z njim na pol. Kar se meni zdi povsem neumno in nepotrebno," je jasna Black Doll.

"Res je, da zvodnik nudi zaščito, varnost in prevoz. A jaz v tem poslu ne potrebujem nobene zaščite, ker sem normalna, urejena ženska, ki lahko sama govori s strankami in jih tudi pridobi," pove.

Sedevčič pojasni, da to velja zgolj za Slovenijo. V drugih državah, recimo v Nemčiji, v Berlinu, je situacija glede zvodništva bolj resna.

"Tudi v Srbiji situacija ni lahka, tam se najdejo zmešani posamezniki," pojasni, da je Slovenija ena najbolj varnih držav v tem poslu.

Samostojna seksualna delavka

Tako Black Doll prihaja na delo v Slovenijo. Najame hotelsko sobo, pred tem pa lastnika obvesti o svoji dejavnosti. "Večina jih s tem nima problema," razkrije.

Ima naziv samostojne seksualne delavke. To pa pomeni, da je odgovorna za vse povezane stroške:

Fotomontaža

"Čeprav sem delala že po vsem svetu, so slovenski moški moji najljubši"

Black Doll meni, da smo Slovenci miren narod:

"Prostitucija je pri vas tabu." Opisuje, da slovenski moški k njej pridejo s sklonjeno glavo in obilico sramu:

"Nihče ne pride z odnosom: 'Jaz sem zdaj prišel na bejbe.' Vsi pridejo s spoštovanjem, so mirni, preplašeni. Jaz jih moram s svojo energijo nasmejati in spraviti v pravo razpoloženje."

"Kar pa ni težko. Sem zelo lepa ženska. Stranke so prijetno presenečene, ko me zagledajo. Njihove prve reakcije so: 'Vauuu'," doda v smehu.

Koliko ji slovenski moški plačajo?

Moški plačajo vsake pol ure časa, ki zajema slačenje, seks, prhanje in oblačenje.

Black Doll zasluži tisoč evrov na dnevno smeno. Največ ji je moški za pol ure seksa plačal dva tisoč evrov, razkrije za Metropolitan.si.

Tako deluje Black Doll. Namreč okvir cen določa trg, končno višino cene pa seksualna delavka. Sedevičič razkrije, da je v povprečju v Sloveniji treba za eno uro odšteti od 80 (brez oralnega seksa) do 150 evrov. Velikokrat pa je tako, da se plača zgolj časovno okno, v katerem imajo zgolj eno ejakulacijo.

Kje jo Slovenci najdejo?

Black Doll razkrije, da lahko njo in druge prostitutke najdejo na raznih slovenskih spletnih straneh, na primer, Avanture.net, Ona-on, SloEscord.

"Tam vedno ustvarim profil s svojo sliko. Tako da je pol dela že narejenega, ko pride stranka in dejansko vidi osebo, ki jo je pričakovala s slike," pove.

Kdo so njene stranke?

"K meni največ hodijo poročeni moški, ki si privoščijo hitri seks med malico v službi, ali izkoristijo izgovor pri ženi, da gredo v trgovino po nakupih, pa se oglasijo pri meni. Tako oni kot tudi jaz bi radi stvar opravili čim bolj na hitro," razkrije.

Fotomontaža

"Če mi moški ni všeč, mu pred nosom zaprem vrata!"

Vprašala sem jo, kaj stori, če ne želi imeti opravka z določeno stranko?

"Stojim za tem, da je moja pravica zavrniti nekoga, če ni spoštljiv. Nekaterim to ni všeč in postanejo jezni, grozijo mi, da bodo poklicali policijo, a jaz jim povem svoje nazaj. Včasih pa najdem kakšen izgovor, kot na primer, da sem utrujena ali da sem z delom že zaključila," pove iskreno, potem pa začne pripoved o tem, kje vse postavlja meje:

"Ne delam z moškimi, starejšimi od 50 let!"

"Ne nudim analnega spolnega odnosa, ne seksam z ženskami, prav tako se ne grem trojčkov," opiše, da pravzaprav nudi "samo normalen seks".

"Trojček je situacija, v kateri bi se počutila ogroženo. Prijateljici se je že zgodilo, da sta prišla k njej fanta in jo poleg vsega še oropala. Za trojčka bi lahko računala tudi do trikrat več denarja, a raje sprejmem najprej enega moškega, nato drugega, da sem lahko umirjena in sproščena. V svoji sobi želim jaz imeti kontrolo," je jasna. Doda, da jo prav te meje, ki jih postavlja, varujejo pred slabimi izkušnjami.

Najmlajša in najstarejša stranka

Vprašala sem jo, katera je bila najmlajša in najstarejša oseba, s katero je že imela odnos. Odgovorila je že, da ne seksa s starejšimi od 50 let, kaj pa z mladimi?

"Če pride kakšen moški, ki je videti zelo mlad, ga prosim za njegov dokument. Ravno zadnjič sem imela tak primer."

"K meni je prišel dečko za svoj 18. rojstni dan – želel je postati moški. Res sem razmišljala o tem, ali naj z njim sodelujem. Namreč nisem želela, da sem prvo dekle, s katero ima odnos. A je vztrajal ..."

"Zato sem naredila izkušnjo malo drugačno. Dogovorila sva se za zmenek in ustvarila sem romantično vzdušje. Zraven pa ga še nekaj stvari naučila," pove v smehu.

Se je kdaj zaljubila v stranko?

"Ne," je jasna in doda, da se to lahko zgodi samo prostitutkam, ki pijejo in se drogirajo.

"Te z lahkoto obrnejo moški, že samo z besedami, da so lepe, da jo bodo rešili iz tega posla."

"Jaz vem, da sem lepa in da imam možnost imeti moškega, a sem sama izbrala, da bom v tem poslu, saj lahko tako zaslužim precej denarja."

Pri tem cilju me ne bo ustavil noben šarmantni gospod," pove.

"Imam fanta"

Razkrije, da ima partnerja in da ta ve, s čim se ukvarja. "Imam njegovo popolno podporo. Če ne bi imela njegove podpore, tudi svoje službe ne bi mogla opravljati tako dobro," razloži.

Seksualna terapija

Black Doll pove, da se je odločila, da bo šla po poti seksualne terapevtke. Veliko je ljudi, ki potrebujejo zgolj objem in pogovor. Pripoveduje namreč, da pride veliko strank k njej, pa sploh ne želijo seksa:

"On želi samo pogovor – o prerekanju z ženo, težavah v službi, zadnjič je prišel celo moški, ki se mu je pojavil izpuščaj na penisu, in me prosil, če ga pregledam."

"Imel je glivice. Naročila sem mu, naj gre v lekarno po kremo, k urologu in mu dala ostale koristne nasvete."

Profimedia

Pojasnjuje, da starši premalo otroke učijo o spolnosti.

"Moški ne vedo veliko o svojem penisu," izrazi svoje izkušeno mnenje in oceni, da ima kar 80 odstotkov moških težavo, o kateri bi radi govorili, ali fizično težavo, o kateri bi se radi posvetovali.

"Zaradi tega se k meni vračajo ena in iste stranke."

"Zato sem se odločila, da se izučim za seksualnega terapevta."

Vpisala se je na akademijo, katere študij traja deset mesecev. Na tak način bo pridobila licenco ter postala seksolog, certifikat pa velja za celo Evropsko unijo.

Profimedia

"Pomagala jim bom tudi psihično, ampak upam, da ne samo med delom prostitucije," razkrije, saj želi v popoldanskem času odpreti zasebno ordinacijo, kjer bo nudila seksualne nasvete.

Tam želi predvsem pomagati tistim, ki imajo probleme doma, imajo travme, so doživeli seksualne napade. Prav tako želi ženske poučiti o kontracepciji, saj so – predvsem v Srbiji – še vedno premalo ozaveščene o tem, pravi.

"Seveda, to bo popoldanska storitev. Dopoldne se že vedno želim ukvarjati s prostitucijo. Preveč zaslužim od tega," je iskrena.

"Biti prostitutka ne pomeni zgolj, da se uležeš in daš noge narazen ..."

"... biti prostitutka je ena globoka in težka stvar," zaključi Black Doll pripoved o svojem delu in poklicu, na katerega je ponosna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.