uredništvo/STA | 14. 12. 2023, 18:26

Vodja vladnega urada za narodnosti zaradi obtožb spolnega nadlegovanja odstopil s položaja

Profimedia

Nedopustno vedenje je Janez Doltar pred odstopom skušal upravičiti s sklicevanjem na svoj "odprti" karakter.

Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je danes podal odstopno izjavo. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je odstop sprejela, začel pa bo veljati 1. januarja prihodnje leto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Rasto Božič/STA

Spolno nadlegovanje na delovnem mestu?

Do odstopa prihaja po poročanju o anonimnih očitkih, ki naj bi jih proti Doltarju uperile zaposlene na uradu, v oddaji 24ur. Očitajo mu nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu.

"Te je na primer pobožal od ramena navzdol po celi roki ali po sredini hrbta ali se je želel s tabo objeti," so zaposleni dejali v anonimni izpovedi. Med drugim naj bi jih naslavljal s pomanjševalnicami in ljubkovalnimi imeni, kot so "moje punce" in "ljubice". Izpostavili so tudi dogodek na službeni poti, ko je eni od sodelavk rekel, da ga je dobro "prizemljila" in da je "tako seksi oblečena,”

Profimedia

Doltar se sklicuje na svoj karakter

Hude očitke je Doltar v oddaji zavrnil in odgovoril, da je odprt, topel in temperamenten človek, glasbenik in veseljak, ki se rad objema tudi z moškimi.  Po njegovem gre pri vsem skupaj za obliko političnega pritiska. Med drugim je dejal, da stavek "to so naše punce" uporabljajo Belokranjci in da je to del žargona in ne beseda posesivnosti.

Po poročanju medija so neprimerno komunikacijo in obnašanje Doltarja poleg zaposlenih opazili tudi v društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi, kjer so sicer pred kratkim na vlado naslovili dopis, naj resno premisli, ali je Doltar primeren za vodenje urada. Še pred medijskimi objavami so se na očitke odzvali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Luka Mesec

Luka Mesec

Igor Kupljenik/Bobo

Odzval se je minister Luka Mesec

"Od javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno," so zapisali. Minister Luka Mesec je ob tem izrazil pričakovanje, da pristojni organi zelo resne obtožbe čimprej raziščejo.

Kot je dejal Mesec, spolno nadlegovanje na delovnem mestu predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje in temeljnih pravic posameznic in posameznikov. Še posebej pa se mu zdi nedopustno, kadar se takšno nasilje izvaja s pozicije moči, kot je nadrejeni, profesor ali starš, navaja 24ur.com.

Profimedia

Spolno nadlegovanje ni samo posilstvo

Minister je ob tem poudaril prepogosto relativiziranje spolnega nasilja in zmanjševanje njegovega pomena. "Pomembno je, da se zavedamo, da spolno nadlegovanje in nasilje ni zgolj posilstvo, ampak so to tudi neprimerne izjave in neprimerni dotiki. Naš skupni cilj mora biti – prepoznavanje vseh oblik nasilja, njegovo izkoreninjenje in zaščita žrtev," je poudaril. 

Vlada je Doltarja imenovala za vršilca dolžnosti direktorja urada za narodnosti 31. maja, ko je s tega mesta razrešila Staneta Baluha. Položaj pa mu je s 1. decembrom podaljšala za največ tri mesece.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord