J. Z. | 20. 7. 2022, 12:07 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič odločila: predsedniške volitve bodo na TA dan

Bobo/fotomontaža

Predsednica državnega zbora je razkrila, kdaj se bodo volivci jeseni odpravili na volišča. Najprej bodo izbirali novega predsednika države, mesec kasneje še župane. 

Volivci bodo jeseni najprej izbrali naslednjega predsednika republike, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju konec letošnjega leta izteče drugi mandat.

Kot je določila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, bodo predsedniške volitve 23. oktobra

V skladu zakonom o volitvah predsednika republike namreč predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najhitreje 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oz. podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. 

Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. 

Slovenija bo jeseni sedmič volila predsednika republike. Zmagovalec oz. zmagovalka bo sicer peti v zgodovini samostojne države, ki bo zasedel to funkcijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju in prvemu predsedniku Milanu Kučanu je namreč uspelo osvojiti po dva petletna mandata na čelu države.

Slovenija na tem položaju še ni imela ženske, po dosedanjih javnomnenjskih raziskavah pa bi se to lahko jeseni spremenilo.

Največ podpore za zdaj uživa Nataša Pirc Musar, ki si želi, da bi Slovenija na tem področju sledila zgledu skandinavskih držav, kjer ženske zasedajo tudi najpomembnejše položaje v državi. 

Novembra še na lokalne volitve

Datum lokalnih volitev, na katerih se bodo volivci izrekali tako o županih kot članih občinskih svetov, pa določa že zakon o lokalnih volitvah, in sicer se te izvedejo na tretjo nedeljo v novembru.

Te bodo tako letos v vseh 212 občinah 20. novembra, v tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ne bo uspelo zbrati večine glasov, pa bo morebitni drugi krog 4. decembra.

Letos tudi volitve novih članov državnega sveta

Mandat se decembra izteče tudi zdajšnji sestavi državnega sveta, zato je predsednica DZ razpisala tudi volitve novih članov. Te bodo 23. novembra za predstavnike lokalnih interesov, 24. novembra pa za predstavnike delodajalcev, delojemalcev, kmetov in negospodarskih dejavnosti.

Štirideset državnih svetnikov se sicer voli posredno, in sicer prek interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnosti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ