A. B./STA | 31. 1. 2023, 09:45

Katastrofalno stanje v Sloveniji: korupcije toliko, da je ne zmoremo več preprečevati

Profimedia

Korupcija je v Sloveniji na vrhuncu, skrb vzbujajoče stanje nas uvršča na dno med evropskimi državami. Odgovorni opozarjajo, da vlada spremembe le obljublja, a da so z njimi še daleč od dejanj. 

Slovenija je lani na indeksu zaznave korupcije (CPI) ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami izmed 100 uvrstila na enako mesto kot Italija, Gruzija in Češka. 

S tem ostajamo občutno oddaljeni od povprečja Evropske unije (EU), saj je povprečna ocena indeksa držav članic 64 in hkrati od povprečja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kjer je povprečna ocena Indeksa držav članic 67.

"Ugotovitve letošnjega indeksa zaznave korupcije so zelo skrb vzbujajoče in v Transparency International (TI) Slovenia menimo, da se bo, če vsakokratni odločevalci še naprej ne bodo izvajali ničelne tolerance do korupcije, trend nadaljeval," je povedala Neža Grasselli, predsednica TI Slovenia. 

Kaj je indeks zaznave korupcije? 

Indeks zaznave korupcije je narejen na podlagi združitve podatkov in analiz mednarodnih ustanov, ki skozi oči gospodarstvenikov, analitikov in strokovnjakov ugotavljajo zaznavo korupcije v javnem sektorju. Indeks se naslanja na neodvisne vire, kot so neodvisne ustanove na področju upravljanja in analize poslovnega okolja.

Rezultati so predstavljeni na lestvici od 0 do 100, pri čemer rezultat 0 pomeni ekstremno visoko korupcijo v državi, rezultat 100 pa državo z zelo malo korupcije.

Od leta 1995 indeks zaznave korupcije predstavlja vodilni svetovni indikator korupcije v javnem sektorju. Zajema 180 držav in območij po vsem svetu in vključuje 13 zunanjih virov podatkov, vključno s Svetovno banko, Svetovnim gospodarskim forumom, zasebnimi podjetji za oceno tveganj in svetovanje, možganskimi trusti idr. 

Profimedia/fotomontaža

Besede ne bodo dovolj 

Grassellijeva je opozorila, da se je vlada v zadnjem letu večkrat zavezala preprečevanju korupcije, a da glede na podatke izjave na načelni ravni niso več dovolj, "potrebni (so) tudi konkretni koraki", je pripomnila. 

Sistematični pristop mora izhajati iz obstoječih analiz oziroma oblikovanja analiz na področjih, kjer te še ne obstajajo. Potrebna je identifikacija pomanjkljivosti, na podlagi ugotovljenega stanja je treba te tudi nasloviti. Dodala je, da "vsak posameznik lahko doprinese svoj del k večji integriteti v družbi tudi s tem, da zahteva to ničelno toleranco od odločevalcev".

Že v letu 2021 je Slovenija izrazito padla na lestvici držav, pred tem pa je več let stagnirala.

Korupcija prinese več konfliktov in nasilja 

Transparency International so ob objavi rezultatov poudarili tudi, da se korupcija tesno prepleta s konflikti in vprašanji varnosti. Tiste države, ki namreč na indeksu CPI dosegajo slabše rezultate, so tudi na Globalnem indeksu miru ene izmed slabših. "Imamo srečo, da živimo v državi, kjer vlada mir. A zavedati se moramo, da to ni samo po sebi umevno. Za ohranjanje miru je nujno, da se med drugim ves čas aktivno trudimo tudi za preprečevanje korupcije," je povedala Maruša Babnik, generalna sekretarka TI Slovenia, poroča Siol.net. 

Profimedia

Med slovenskimi sosedami ostaja najslabše ocenjena Madžarska, ki je od leta 2012 izgubila že 13 točk in se tokrat z oceno 42 uvršča na 77. mesto. Nekoliko bolje sta uvrščeni sosednji Hrvaška (ocena 50, 57. mesto) in Italija (ocena 56, 41. mesto). Opazno boljšo uvrstitev pa je dosegla Avstrija, ki je z oceno 71 na 22. mestu, vendar je v zadnjem letu nazadovala za tri točke.

Korupcijo lahko tudi vi prijavite

Pristojni opozarjajo, da lahko tudi vi prijavite korupcijo, pri TI Slovenija pri tem opozarjajo: "Zaradi korupcije izgubljamo sredstva, krnita se obseg in kakovost javnih storitev. Z aktivnostmi opozarjamo na te negativne posledice in krepimo dialog o rešitvah za svet brez korupcije." 

Center Spregovori! nudi brezplačne informacije in nasvete ljudem, ki želijo prijaviti sume nepravilnosti, in žrtvam ali pričam korupcije ali drugih nepravilnosti oziroma pristojne obvestiti o praksah, ki kršijo zakone, oškodujejo javna sredstva, ogrožajo varnost ljudi ali okolja.

"Sporočite nam, zakaj ste utemeljeno prepričani o obstoju sumov nepravilnosti. Če je to glede na razpoložljive informacije objektivno mogoče, vam bomo pomagali natančneje opredeliti vašo prijavo, skušali določiti močne in šibke točke v njej in vas seznanili z vašimi pravicami, pravnimi možnostmi ukrepanja ter zaščito, ki jo zagotavljajo zakoni," lahko preberemo v njihovem nagovoru. Sum na kuroptivno dejavnost lahko prijavite s klikom na povezavo KLIK. 

Korupcija skrbi tudi Hana

Padec Slovenije na indeksu zaznave korupcije po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana ni dober podatek. "Vlada in slovenska politika nasploh se mora zamisliti in narediti vse, da bomo na teh lestvicah višje," je dejal v odzivu na poročilo nevladne mednarodne organizacije Transparency International. 

"To ni dober podatek," je poročilo mednarodne organizacije na novinarski konferenci o aktivnostih na področju turizma komentiral Han. Meni, da mora država narediti analizo, ugotoviti srž problema in "zadeve popraviti".

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ