4. 10. 2023, 19:36 | Vir: STA

Višje pokojnine? Mesec razkril, koliko denarja bo država naslednje leto namenila za upokojence

Profimedia/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Bo končno od obljub prešlo k dejanjem?

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v začetku tedna napovedal polno uskladitev pokojnin januarja prihodnje leto, in sicer v višini 8,2 odstotka. V predlogu proračuna za prihodnje leto je za 8,2-odstotno uskladitev pokojnin predvidenih okrog 550 milijonov evrov, je zdaj sporočil minister za delo Luka Mesec.

Višje pokojnine zaradi inflacije

Napovedana uskladitev temelji na trenutnih ocenah Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) glede rasti plač in inflacije, je pojasnil. "Uskladili bomo po formuli, tako da ta številka lahko še zaniha," je še dejal, a dodal, da glede na sedanje podatke večjih odstopanj od napovedi o uskladitvi in proračunske ocene ne pričakuje.

Borut Živulović/Bobo

Mesec je ob tem še pojasnil, da je do zdaj veljalo, da so pokojnine uskladili februarja po dokončno znanih podatkih o letni inflaciji in rasti plač. Poravnave so bili torej upokojenci za januar za vsako leto deležni za nazaj.

"V januarju se bo na podlagi ocene določilo okvirno novo vrednost pokojnin, v januarju bo ta tudi izplačana, v februarju pa se bo izvedla poravnava, če bo v tistem zadnjem mesecu nastala še kakšna razlika," je postopek uskladitve pokojnin v prihodnjem letu opisal minister.

Kaj pa višja minimalna plača?

Glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo pa je dejal, da bo kot minister, pristojen za delo, da bo do uskladitve tudi prišlo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol