R.S. | 5. 2. 2023, 20:00

Čustvena pisma otrok, ki potrebujejo štipendijo: "Porabil bi jo za trening, saj imata babica in dedek precej nizko pokojnino"

Uredništvo

Športna aktivnost je ključna za zdravo telo in dobro počutje. Čeprav veliko mladih razvije ljubezen do športa, je ukvarjanje s tem zaradi prevelikih stroškov v nadaljnjih letih onemogočeno. Tukaj nastopi Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki s skladom Športnik sem pomaga mladim pri uresničevanju želja.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je ustanovila sklad Športnik sem, ki zagotavlja pomoč otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju športnih potencialov. V šolskem letu 2022/2023 tako pomagajo 45 mladim pri plačilu mesečnih vadnin, nakupu opreme in pri plačilu morebitnih priprav. Nabor športov je letos zelo raznolik: tenis, nogomet, atletika, odbojka, rokomet, kikboks, plavanje, ples, gimnastika, plezanje, košarka, tek na smučeh, karate, kegljanje in boks.

"Sklad je namenjen spodbujanju rekreacije, zdravega življenja, druženja. Naši uporabniki niso nadarjeni športniki, mi si v prvi vrsti prizadevamo za to, da se mladi gibajo in s tem krepijo svoje telesno ter duševno zdravje," je povedala Pika Jamšek, strokovna delavka ZPMS.

Čustvena motivacijska pisma

Socialno in finančno šibkejše družine, v katerih otroci trenirajo najrazličnejše športe, se lahko prijavijo na interni razpis članic ZPMS po Sloveniji. Prejete vloge in dokumentacijo pregleda Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte, ki izbere prejemnike pomoči za eno šolsko leto. Otroci so izbrani pretežno glede na finančno stanje v družini in druge specifične situacije, veliko pa pripomorejo tudi motivacijska pisma, ki so napisana iz srca in z ogromno željo. Prilagamo štiri primere pisem, ki so nam orosila oči. 

Začenjamo s pismom fanta, ki obožuje karate, a si zaradi prenizke pokojnine starih staršev ne more privoščiti treningov. "Spoštovani, rad bi pridobil štipendijo iz sklada Športnik sem. To bi mi omogočilo, da še naprej treniram karate. Zavedam se, da je šport idealen za psihofizičen razvoj. Treniranje karateja mi pomaga pri dvigu samozavesti. Štipendijo bi porabil za plačilo vadnine, priprave in nabavo športne opreme, saj imata babica in dedek (moja skrbnika) precej nizko pokojnino. V klubu se dobro razumemo in tam imam prijatelje. Šport in posebej karate mi veliko pomeni, zato se z njim ukvarjam - ljubiteljsko, za moje zdravje". 

ZPMS

Eden izmed posameznikov, ki je poslal motivacijsko pismo, je to naredil zaradi ljubezni do nogometa.

"Rad bi vam povedal, zakaj pišem. Zelo rad igram nogomet - to je moj najljubši šport. To pa zato, ker se ob tem družim s prijatelji in se česa naučim. Nisem še nikoli treniral, ampak si to zelo želim. Sošolec mi je povedal, da ko me je videl trener, mu je rekel, naj me takoj spravi v ekipo. Zame je bila to pohvala in mi je veliko pomenilo. Ampak v družini nas je pet in so včasih druge stvari bolj pomembne. Danes, ko me je učiteljica poklicala v kabinet, sem se ustrašil, da sem kaj narobe naredil. Potem pa me je prosila, da za vas napišem prošnjo. Vesel sem, da me je mami prijavila na to, saj upam, da se mi bo posrečilo, ker si tudi jaz želim trenirati. To si želim najbolj na svetu." 

ZPMS

Med mladino, ki potrebujejo finančno pomoč so tudi dekleta.

"V osmem razredu sem si za obvezni izbirni predmet izbrala odbojko. Pri športni vzgoji namreč igra odbojke ni velikokrat na urniku, mi je pa zelo všeč. Proti koncu šolskega leta sem prosila, če se lahko v mesecu maju in juniju pridružim dekletom na treningu, da dobim občutek, če zmorem poleg pouka še aktivneje igrati odbojko. Trening odbojke sem z veseljem obiskovala, saj sem se na njih sprostila, veliko naučila in predvsem sem se razgibala. V teh dneh sem se včlanila v klub, saj mi je ta šport zelo všeč in želim, da ostane moja prva izbira rekreacije in sprostitve."

ZPMS

Posamezniki, ki jih je izbral ZPMS, so izredno hvaležni.

"Tisto, kar nas naredi lepe, je očem nevidno. Potrebno je gledati s srcem. Želiva vam odprto srce in nasmejane dni, ki naj bodo brez skrbi. Hvala, ker ste nama odobrili vlogo za finančno pomoč iz sklada Športnik sem. Hvala, ker lahko trenirava še naprej tek na smučeh in nama pri tem pomagate."

ZPMS

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord