13. 8. 2023, 07:17 | Vir: STA

Na prizadetih območjih se nadaljujeta čiščenje in sanacija

Bobo

Nekatere ceste in mostovi so po državi še vedno zaprti, ponekod imajo težave z vodooskrbo.

Na območjih, ki jih je prejšnji konec tedna prizadela katastrofalna ujma, se bosta nadaljevala čiščenje domov, cest in infrastrukture ter sanacija nastale škode

Prebivalcem in pristojnim službam bodo pomagali številni prostovoljci. V civilni zaščiti ob tem opozarjajo na nujnost organiziranega prihoda na teren in po vnaprejšnjem dogovoru. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/.

Bobo

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo vse prebivalce na prizadetih območjih prosijo, naj z muljem ravnajo na pravilen način, da ne bi prišlo do onesnaženja, ustrezno naj se tudi zaščitijo, mulj pa odložijo na mesta, kjer se zbirajo odpadki.

Težave z vodovodom

V Lučah bodo poleg čiščenja in sanacije reševali še težave z vodovodom. Zaradi okvare v soboto še niso imeli vode, saj so iskali mesto, na katerem vodovod spušča. Posledice poplav in potek obnove prizadetih območij si bo na območju Občine Litija ogledala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Na Prevaljah je bilo medtem za danes napovedano odprtje montažnega mostu čez Mežo, a naj bi ga po zadnjih informacijah za promet odprli v ponedeljek dopoldne. Most od petka postavljajo pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč, ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord