R.S. | 1. 11. 2022, 09:15

Nagrobne sveče: kupujemo jih manj kot nekoč, a še vedno obremenjujejo okolje

Profimedia

Čeprav same po sebi niso nevaren odpadek, pa posledice njihovega zbiranja, skladiščenja in obdelave škodljivo vplivajo na okolje. 

V Sloveniji je močno ukoreninjena tradicija prižiganja nagrobnih sveč. V primerjavi z drugimi državami Evrope zelo izstopamo. Letno je prodanih okoli 16 milijonov sveč in posledično ustvarjenih kar 3000 ton odpadkov. Ministrstvo za okolje in prostor že zadnjih nekaj let opozarja uporabnike na veliko število kupljenih in posledično velike količine odpadnih nagrobnih sveč v Sloveniji.

Čeprav odpadne nagrobne sveče same po sebi niso nevaren odpadek, pa posledice njihovega zbiranja, skladiščenja in obdelave škodljivo vplivajo na okolje. 

Količina kupljenih nagrobnih sveč se v zadnjih letih zmanjšuje. Izpusti v zrak, povzročanje hrupa, izpušni plini pri prevozu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov pa še vedno povzročajo preveliko breme okolju. 

Profimedia

Izdelava nagrobnih sveč je problematična. Parafin se pridobiva s suho destilacijo rjavega premoga in iz stranskih proizvodov naftnih derivatov, ki so neobnovljivi viri. Prav tako je plastika za izdelavo ohišij v osnovi narejena iz nafte.

Alternativne rešitve

Kaj kupiti namesto nagrobnih sveč? 

1. Venček

2. Ročno poslikane kamenčke

3. Virtualno svečo 

4. Okolju prijaznejšo svečo 

5. Svečo naredite sami iz okolju prijaznih in trajnostnih materialov

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec