K. Ž. | 14. 4. 2024, 08:51

Neizprosen najemniški trg v Sloveniji: begunci in ljudje z otroki pogosto naletijo na zaprta vrata

Borut Živulović /BOBO

Slovenski najemniški trg bolj spominja na divji zahod kot pa na urejen sistem.

V Sloveniji je že dlje časa skoraj nemogoče dobiti primerno stanovanje, v prestolnici pa je le še huje. Cene najemnin so podivjale v nebo, najemodajalci pa izkoriščajo pomanjkanje primernih stanovanj, zaradi česar posledično postavljajo visoke pogoje pri najemih.

Kot so ugotovili novinarji portala N1, so najemodajalci redko pripravljeni oddati stanovanje beguncem, ki so se zatekli v Slovenijo. "Rasizem v Sloveniji nikjer ni tako očiten kot prav pri iskanju stanovanja," je opozorila Zana Fabjan Blažič iz Ambasade Rog, kjer prosilcem za azil pomagajo pri iskanju stanovanja.

Kot je dejala Blažičeva, se pri iskanju stanovanja pogosto soočajo z opazkami, da beguncem stanovanja ne bodo oddajali, saj nič ne znajo delat. Ob tem najemodajalci poudarjajo, da želijo stanovanje oddati izključno slovenskim prebivalcem. "Najbolj diskriminirane skupine so starši samohranilci in družine z majhnimi otroki ali z večjim številom otrok, osebe z netradicionalno spolno usmerjenostjo, identiteto ali izrazom, ter, najbrž najbolj med vsemi, begunci," je za N1 potrdila Maša Hawlina iz Inštituta za študije stanovanj in prostora.

"Pri družinah najemodajalci ponavadi navajajo, da so otroci glasni, da uničujejo stanovanje ali da je družine z otroki težje izseliti v primeru težav, čeprav je zanje sodni postopek enak kot za vse druge najemnike. Pri drugih gre ponavadi za predsodke, včasih strah pred tujim, včasih pa tudi preprosto za nestrpnost in rasizem," je dodala Hawlina.

Najbolj na udaru pa so družine z več otroki. Tako N1 navaja primer makedonskega priseljenca, ki je po določenem času dobil vizo za združevanje družine in začel iskati primerno stanovanje zase in dva otroka. Po več mesecih iskanja je našel stanovanje, veliko 19 kvadratnih metrov, zanj pa plačuje 570 evrov najemnine. Zdaj išče večje stanovanje, a žal neuspešno, saj ga najemodajalci vztrajno zavračajo, ko izvedo, da ima otroke.

Borut Živulović /BOBO

Novinarji so se pogovarjali tudi z mamo samohranilko Nermino, ki se je iz Bosne v Slovenijo preselila pred petimi leti. Ko sta se s partnerjem razšla, se je zatekla v materinski dom, a vendar mora tega po enem letu zapustiti.

"Bila sem v stiski, morala sem ven iz materinskega doma in nujno sem potrebovala stanovanje. Edino, kar sem lahko dobila, je bilo enosobno stanovanje, veliko 25 kvadratnih metrov, za kar plačujem 750 evrov, plus 200 evrov stroškov. To je katastrofa. Katastrofa. Stanovanje je premajhno, vse v njem je staro. Vsak dan iščem večje stanovanje, kamor bi se lahko preselili. Ko kličem za dvosobno, 50 kvadratov veliko stanovanje, mi rečejo, ni šans, ne dam ti stanovanja, imaš tri otroke. Rečejo mi, da je to premajhno za tri otroke in me ne želijo niti poslušati več."

Zahteve visoke, cene pa še višje

Predvsem v Ljubljani se najemojemalci soočajo s hudim pomanjkanjem stanovanj, zaradi česar najemodajalci posledično postavljajo visoke cene in visoke zahteve ter pogoje za oddajo. Nekateri najemodajalci tako že ob oglasu opišejo svojega idealnega najemnika, iz kjer številni potencialni najemniki že takoj izvisijo.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Kot je za omenjeni portal svojo izkušnjo opisal Marko, ki se je pred leti preselil iz Srbije, so ga ob iskanju stanovanja s punco mnogi spraševali, ali je noseča. Zaradi temne polti so ga še spraševali, ali je Rom ali Arabec in hoteli videti njegovo osebno izkaznico. Povedal je tudi, da je lastnik stanovanja, v katerem je prebival, brez predhodnega obvestila prodal stanovanje, zaradi česar se je moral takoj izseliti. Druga najemodajalka je nenapovedano prihajala v stanovanje ter mu brskala po stvareh, v enem pa so mu celo prepovedali obiske.

A največji problem je zagotovo ta, da skoraj noben najemodajalec ne želi prijaviti prebivališča. V kolikor najemodajalec omejuje prijavo najemniku, je za to predvidena kazen od 200 do 600 evrov, a tudi to jih ne ustavi, so še poudarili. Večina beguncev je tako prisiljena iti v določene nastanitve v Ljubljani, za katere se ve, da sprejemajo begunce. A vendar je to za nekatere ljudi postal zelo dober posel, saj ljudem zaračunavajo veliko denarja za slabe pogoje. A tako dobijo vsaj streho nad glavo, zaradi česar so skorajda primorani sprejeti vse pogoje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord