N. V. | 20. 9. 2023, 09:32

Nikar ne spreglejte: danes je zadnji dan, ko lahko podjetja oddajo vloge za povrnitev škode zaradi poplav

Profimedia

Če boste zamudili rok, boste ostali praznih rok.

Danes je zadnji dan, ko lahko vsi gospodarski subjekti oddajo vloge za povračilo škode, ki so jo utrpeli v avgustovskih poplavah. Država bo sofinancirala povrnitev škode, ki je nastala na strojih, opremi in zalogah, pomoč se bo nanašala tudi na izgubo dohodka.

Po nekaterih ocenah je bila doslej škoda v naravi ocenjena na okoli 318 milijonov evrov.

Po programu izplačila pomoči lahko oškodovana podjetja pričakujejo izplačilo do 60 odstotkov ocenjene škode, če so bila sredstva predhodno zavarovana, oziroma do 50 odstotkov, če to ni bilo tako. Kar zadeva zavarovance, je vlada Republike Slovenije predhodno pojasnila, da se bo plačilo zavarovalnine tem podjetjem odštelo pri izračunu dodeljenih sredstev.

Poslovni subjekti morajo nastalo škodo dokazati s poročili o cenitvi škode na strojih, opremi in materialu ter potrdili pooblaščenih računovodij o izpadu dohodka. Ukrep pomoči je namenjen gospodarskim družbam, podjetnikom posameznikom, samozaposlenim posameznikom ter zavodom in zadrugam s sedežem v Sloveniji. V tokratni ukrep pomoči niso všteti kmetijska proizvodnja ter sektorja ribištva in akvakulture.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol