K. Ž. | 1. 3. 2024, 11:45

Bodo v naših šolah poučevali albanščino in srbščino? Opozicija že na nogah

Profimedia

"To pomeni, da se bodo albanski otroci učili albansko, srbski otroci srbsko, bosanski bosansko," je kritičen poslanec NSi.

Prihodnji teden bo državni zbor obravnaval predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Predlog pa je po pričakovanjih naletel na buren odziv opozicije, kjer so v NSi dejali, da je zakon ustavno sporen. Kot je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek predlog zakona ne sledi integraciji tujcev, poroča MMC. Obenem je tudi zakonodajno-pravna služba DZ zagotovila, da je zakon v neskladju z ustavo.

Zakon predvideva, da bo svet vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanjega SFRJ dobil status stalnega vladnega posvetovalnega telesa. Svetu bo predsedoval minister za kulturo, podpredsednik pa bo izvoljen. Prav tako bi vlada sofinancirala kulture projekte in programe narodnih skupnosti iz javnega sklada. Predlog zakona tudi navaja pravico do ohranjanja in razvoja identitete, gojenja kulture, uporabe maternega jezika in pisave, ohranjanja kulturne dediščine na ozemlju Slovenije in drugo.

NSi nad zakonom zgrožen

V NSi menijo, da je predlog v nasprotju z interesi Slovenije. Opozarjajo, da predlog zakona vsebuje tudi člen, ki predvideva, da bo ministrstvo za šolstvo za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanjega SFRJ v osnovnih in srednjih šolah organizirati brezplačno učenje maternega jezika in kulture. "To pomeni, da se bodo albanski otroci učili albansko, srbski otroci srbsko, bosanski bosansko," je dejal Reberšek.

Kritični so tudi do tega, da bi morala država otrokom kvečjemu pomagati pri učenju slovenskega jezika, saj je to pereča težava v slovenskem šolstvu. "Številni otroci, predvsem s Kosova in Albanije, v šolah ne znajo slovensko, izvedba pouka je zelo otežena, standard znanja pada, tem otrokom pa se dogaja zelo velika krivica, ker jim država ne omogoči, da bi se pred vključitvijo v šolo lahko naučili slovenskega jezika. Na to opozarjajo številni učitelji, ravnatelji, župani, starši," je poudaril Reberšek.

Aleksander Reberšek

Aleksander Reberšek

Borut Živulovič/Bobo

Tako so v stranki na predlog vložili več dopolnil. Med drugim želijo črtati vse člene, ki niso v skladu z ustavo, od ministrstva za šolstvo pa zahtevajo izvedbo tečajev za učence, katerih materni jezik ni slovenščina. V kolikor dopolnil ne bodo sprejeli, bodo vložili pobudo za posvetovalni referendum.

V Levici navedbe NSi označili za populizem

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je korak NSi označil za poceni in nevaren populizem, poroča MMC. Med drugim je dejal, da predlog ne nalaga obveznega poučevanja jezika, ampak le spodbuja učenje maternega jezika ter kulture.

Bor Slana/STA

Predlog so dodatno utemeljili z besedami, da šole že zdaj izvajajo obšolsko dejavnost učenja jezika, v kolikor je interes dovolj velik. Po besedah poslancev Levice pripadniki narodnih skupnosti iz SFRJ tvorijo okoli 11 odstotkov prebivalstva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord