29. 7. 2022, 10:34 | Vir: N1

Odkar se Pirc Musar in Kos borita za predsedniški stolček, sta nekdanji prijateljici na bojni nogi

Fotomontaža

Nekdaj druga drugi v oporo, zdaj pa ne komunicirata več. Kriv naj bi bil Kučan. Kaj se dogaja?

Čeprav se kampanja pred predsedniškimi volitvami sploh še ni začela in čeprav nas do njih ločijo še slabi trije meseci, se je boj za predsednika oziroma predsednico republike že dodobra razvnel.

Kljub napovedim Nataše Pirc Musar in Marte Kos, da bosta predvolilni boj bili v poštenem in ženskem duhu, pa se je med njima kaj kmalu zaiskrilo, poroča portal N1. K temu so pripomogle izjave nekdanjega predsednika republike Milana Kučana o "sistemski nesprejemljivosti", da bi vladajoča stranka zasedala vse tri najvišje politične funkcije v državi.

Odnos med kandidatkama, ki sta se še nedolgo nazaj javno podpirali in sodelovali, je več kot očitno skrhan oziroma močno ohlajen.

Nekdaj tesni zaveznici

Ko je Pirc Musarjeva napovedala svojo kandidaturo za predsednico republike, se ni mogla izogniti vprašanju, kako gleda na to, da bo kandidaturo kmalu naznanila tudi podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki je skupaj s Pirc Musar ustanovila združenje Ona ve.

Bobo

Takrat je nekdanja informacijska pooblaščenka odgovorila: "Združenje Ona ve je eden lepših projektov, pri katerih sodelujem. Ko mi ga je Marta predstavila, sem se mu z veseljem pridružila. Mislim, da ni nič narobe, če bo združenje dalo eno, dve ali celo tri kandidatke, saj je glavni namen te mreže, da se ženske izpostavimo in povemo, da znamo in zmoremo." Dejala je še, da pričakuje, da bo predsedniška predvolilna kampanja potekala v ženskem duhu, primernem združenju Ona ve. Marta Kos je sicer tudi predsednica združenja Ona ve.

Je za spor kriv Kučan?

A med nekdanjima zaveznicama je dokaj hitro prišlo do napetosti, ko je eden od glavnih podpornikov kandidature Pirc Musar, nekdanji predsednik republike Milan Kučan izjavil, da se mu zdi sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih političnih funkcijah v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke. "To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo," je po poročanju N1 dejal Kučan.

Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob se je ob napovedi kandidature Marte Kos na besede prvega slovenskega predsednika odzval zelo neposredno: "Kučana zelo spoštujem, pa vendar tudi on mogoče včasih ustreli kakšnega kozla". Besede, ob katerih se je tudi na obrazu kandidatke, ki je stala zraven, izrisalo precejšnje začudenje.

Bobo

Nato pa je olje na ogenj prilila še Pirc Musar, ko je v oddaji N1 studio na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, ali se sama strinja s Kučanovo izjavo, odgovorila, da se, saj da gre za politično-sistemski problem, če ima ena stranka vse niti v državi. "To se mi zdi kar nekoliko orbanovsko," je po poročanju portala N1 dodala Pirc Musarjeva.

Razjezili Kosovo

Očitno sta izjavi prvega predsednika republike in protikandidatke precej razburili podpredsednico vladajoče stranke, saj se je kmalu na njune kritike v daljšem zapisu odzvala na svoji spletni strani in ob tem obračunala še z nekaterimi drugimi protikandidati.

Zapisala je, da sicer razume legitimnost pomisleka prvega predsednika in da verjame v njegovo dobronamernost, a "še toliko bolj verjamem v lastno sposobnost samoomejevanja, zato bi veljalo ta legitimni očitek najprej skupaj premisliti, nato pa tudi uveljaviti nekaj dodatnih varovalk".

Fotomontaža

Ob tem je Kučana okrcala tudi z izjavo, da se ji zdi tudi "nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot sistemsko nesprejemljivo".

V nadaljevanju svojega zapisa Kosova izpostavlja še vrsto drugih vprašanj. Od tega, ali ni nekoliko nedemokratično, da kandidatko vnaprej izločiš iz igre kot "sistemsko nesprejemljivo", do tega, ali ni podcenjevalno kalkulirati, da bo prvo predsednico nekdo upravljal: "Kaj pa, če se val svobode ravno ne sme ustaviti pri vladnem projektu, ampak ga je treba v zmagovitem zavezništvu s civilno družbo, z volivci in volivkami, peljati naprej v nove zmage?"

"Neodvisnost kandidatk in kandidatov se ne bo dokazovala s praznimi besedami ne s prilizovanjem ne z lažnim distanciranjem. Poimenovanje kandidatov, ki so bili ali so člani strank, za nestrankarske, ker kandidirajo s podpisi volivk in volivcev, je hipokrizija. Skrivanje strankarske pripadnosti prej govori o preveliki, usodni odvisnosti od določene stranke kot pa o njihovi neodvisnosti. Neodvisnost se bo zares izkazala v odločnih stališčih do aktualnih vprašanj, kritični drži do vseh družbenih akterjev, predvsem pa v državniškem pogumu postaviti se za državo – in to državo, kakršna mora Slovenija šele postati. Kandidiram za predsednico države prihodnosti, ne preteklosti," je svoj zapis zaključila Kosova.

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO