L. PA. | 9. 4. 2024, 14:00

Slovenci prvi na tej 'eko' lestvici: "To je samo zato, ker smo Gorenjci preškrti, da bi kaj vrgli stran!"

Srdjan Zivulovic/BOBO

Povprečno prebivalec Evropske Unije 'poskrbi' za 131 kilogramov odpadne hrane letno. A nekatere države so bolj ekološko osveščene od drugih ...

Odpadna hrana, ki poleg ostankov hrane vključuje tudi neužitne stranske proizvode živil, kot so denimo lupine orehov in sadja, peclji in listi, kavna usedlina, kosti in podobno, je po vsem svetu velika težava.

Kar tretjina hrane namreč pristane med odpadki, kar je glede na to, koliko ljudi nima rednega dostopa do hrane, toliko bolj skrb vzbujajoče, poleg tega je odpadna hrana velik vir emisij toplogrednih plinov. Hrano bodisi zavržejo gospodinjstva bodisi se to zgodi že med predelavo in proizvodnjo ali pa med maloprodajo.

Tako je prebivalec Evropske unije leta 2021 v povprečju ustvaril 131 kilogramov zavržene hrane, skupno pa je Evropska unija sproducirala več kot 58 milijonov ton prehranskih odpadkov.

Morda vas zanima tudi:

Vseeno pa so nekatere države pri porabi hrane bolj osveščene. To lahko pomeni, da prebivalci kupujejo manj hrane oziroma samo tisto, kar res potrebujejo, ali pa da stremijo k temu, da bi živila porabili v celoti.

Med njimi je tudi Slovenija. Podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki jih je analizirala nemška spletna platforma za obdelavo in vizualizacijo podatkov Statista, namreč kažejo, da je Slovenija država z najnižjo količino odpadkov na osebo.

Zavržemo namreč le 68 kilogramov hrane na prebivalca – za primerjavo, prvi na negativni strani lestvice, Ciprčani, zavržejo neverjetnih 400 kilogramov hrane na prebivalca!

Podatki statističnega urada Republike Slovenije se sicer nekoliko razlikujejo od Eurostatovih: po njihovih informacijah naj bi povprečen Slovenec zavrgel 72 kilogramov hrane. A nas to še vedno uvršča v sam vrh lestvice, kjer so poleg nas še Hrvati (71 kilogramov na prebivalca) in Švedi (86 kilogramov na prebivalca).

Ogromno hrane poleg Cipra zavržejo še v Belgiji (262 kilogramov na prebivalca), na Danskem (230 kilogramov na prebivalca), v Grčiji (191 kilogramov) in na Portugalskem (181 kilogramov).

Statista

Eurostatova lestvica je pristala tudi na spletnem forumu Reddit, kamor se izplača pokukati predvsem zaradi komentarjev. "Pred Hrvati smo!", je bil ponosen avtor objave, uporabniki pa so izpostavili tudi, da gre odlično uvrstitev morda pripisati mantri, ki se je najbrž vtisnila v spomin vsakega otroka, saj jo je poslušal tako v šoli kot doma: "Nič ne bomo stran metali!"

Še eden od uporabnikov se je pošalil, da so za odlično uvrstitev zaslužni Gorenjci in njihova pregovorna skopost. "To je samo zato, ker smo Gorenjci preškrti, da bi kaj stran vrgli! Če je plesnivo samo en teden, se še vse da porabit!" je zapisal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol