N. V. | 22. 6. 2023, 13:30

Zmanjkalo antibiotikov, ki jih potrebuje veliko slovenskih otrok: vemo, kdaj naj bi bili znova na policah v lekarni

Srdjan Zivulovic/Bobo

Že tretjič letos se spoprijemamo z večjim pomanjkanjem zdravil. Katerih tokrat ni mogoče najti?

V Sloveniji se že tretjič letos spopadamo z večjim pomanjkanjem antibiotikov, ki ga opažajo tako družinski zdravniki kot pacienti. Največje težave so trenutno s sirupom Ospen, ki se sicer uporablja za zdravljenje streptokoknih okužb, in antibiotikom Valdiocef, ki uniči bakterije in se lahko uporablja za zdravljenje okužb žrela, nezapletenih okužb sečnega mehurja in ledvic, pa tudi nezapletenih okužb kože in podkožnega tkiva.

Družinski zdravniki v Sloveniji sprotnih podatkov, katerega zdravila ni na voljo, nimajo, zato se pacienti iz lekarn vračajo praznih rok. Zato se dogaja, da pacienti ponovno iščejo pomoč pri zdravniku. Antibiotik je precej nujno zdravilo in s tem pacient izgublja čas, da bi ga dobil.

Ospen

V Lekarni Ljubljana Ospena ne morejo naročiti že od konca maja, zaloge pa so v večini enot že pošle. "Dobrih deset škatel je razpršenih med Grosuplje, Dobrepolje in Cerkno," je zapisala uporabnica na Twitterju.

Motnja v preskrbi naj bi trajala do 4. julija. Ospen lahko v tem času zdravniki nadomestijo z drugimi sirupi, na primer z učinkovino amoksicilin ali cefaklor, pa tudi z učinkovino azitromicin, ki je po težavah s preskrbo ponovno na voljo na slovenskem trgu.

Valdiocef

N1 poroča, da v Sloveniji komaj najdemo tudi antibiotik Valdiocef, ki uniči bakterije in se lahko uporablja za zdravljenje okužb žrela, nezapletenih okužb sečnega mehurja in ledvic, pa tudi nezapletenih okužb kože in podkožnega tkiva. Zdravilo naj bi bilo po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ponovno dostopno konec julija.

S težavo dobimo tudi nekatera druga zdravila

Pomanjkanje na trgu je še pri zdravilih Ospamox (sirup 500 miligramov/5 mililitrov in disp. tablete 500 miligramov) in Zinnat (suspenzija).

Težava se ne pojavlja le v Sloveniji

Pomanjkanje antibiotikov, predvsem za otroke, se po Evropski uniji pojavlja vse od pozne jeseni lansko leto. Razlogov za pomanjkanje je več – pojavljajo se težave v proizvodnji, na primer pomanjkanje substanc ali materialov za izdelavo ovojnine. Včasih se zgodi tudi izpad proizvodnje. Težave so prav tako logistične narave, saj je večina proizvodnje zdravilnih učinkovin in zdravil zunaj držav Evropske unije.