N. V. | 8. 5. 2023, 09:03

Pozor, račun za elektriko se bo zelo spremenil: odslej bomo morali biti bolj pozorni pri porabi

Profimedia

Obetajo se spremembe pri obračunavanju porabe elektrike. Morali bomo biti bolj previdni s porabo – v nasprotnem primeru bo naša denarnica precej lažja.

Na položnicah za elektriko za junij, julij in avgust bomo dobili informacije o obračunu, ki bo začel veljati leta 2024 in prinaša pet različnih tarifnih blokov. Obveščeni bomo o tako imenovani dogovorjeni moči za leto 2024 po posameznih časovnih blokih.

Novi časovni bloki

Novi sistem obračuna elektrike prinaša vrsto novosti. Med drugim sta določeni nova časovna in sezonska porazdelitev časovnih blokov.

Dobili bomo pet blokov z različno tarifno postavko, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku pa bo odvisen od obremenjenosti omrežja.

Na Financah pojasnjujejo: časovni blok je obdobje dneva in je določen posebej za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. V višjo sezono bodo uvrščeni meseci z visoko obremenitvijo, november, december, januar in februar. V nižji sezoni pa bodo meseci z nizko obremenitvijo, od vključno marca do vključno oktobra.

Najdražji bo blok 1, uporabili ga bodo samo v višji sezoni. Najcenejša bo uporaba omrežja v časovnem bloku 5, ki bo nastopil samo v nižji sezoni.

Profimedia

Na dan bodo veljali trije različni časovni bloki. Za vsak dan bodo na podlagi ur obremenitve sistema določili ure visoke obremenitve, ure srednje obremenitve in ure nizke obremenitve.

Časovni bloki ob delavnikih so usklajeni z zdajšnjo višjo in nižjo tarifo, najdražji časovni blok pa nikoli ne nastopi ob dela prostih dnevih. Časovni bloki za leto 2024 so prikazani v tabeli:

 

Dokončne tarifne postavke omrežnine za leto 2024 bodo izračunali jeseni, ko bodo znani podatki o predvidenih dogovorjenih obračunskih močeh ter prevzetih količinah električne energije za vse uporabniške skupine za leto 2024.

Obračunsko moč bomo lahko spreminjali

Druga pomembna novost je določitev tako imenovane dogovorjene obračunske moči. Elektrooperater bo ob upoštevanju uporabe omrežja v minulem letu odjemalcu določil dogovorjeno obračunsko moč, odjemalec pa bo lahko tako določeno obračunsko moč spreminjal in tako vplival na svoj strošek uporabe omrežja.

Če bo odjemalec dogovorjeno obračunsko moč presegal, mu bodo obračunali tudi presežno obračunsko moč. Koncept prinaša močno spodbudo za prilagajanje odjema električne energije.

Kako bodo določili obračunsko moč?

Dogovorjeno obračunsko moč za posamezni časovni blok bo določil elektrooperater:

  • Za odjemalce s priključno močjo nad 43 kilovatov bo dogovorjena obračunska moč za posamezen časovni blok določena na podlagi doseženih 15-minutnih moči posameznega časovnega bloka v zadnjih 12 mesecih pred določitvijo dogovorjene obračunske moči.
  • Za odjemalce s priključno močjo, ki je enaka ali manjša od 43 kilovatov, bo dogovorjena obračunska moč časovnega bloka od 1 do 4 določena kot povprečje treh konic posameznega časovnega bloka v obdobju zadnje višje sezone pred določitvijo dogovorjene obračunske moči.
  • Odjemalcem, ki se jim ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo, pa bodo obračunsko moč določili kot vnaprej določen odstotek priključne moči.

Na novosti se bomo počasi navajali

Za gospodinjske in male poslovne odjemalce se sprva ne bo spremenilo veliko. Za to skupino je namreč določeno prehodno obdobje.

Operaterji dve leti po začetku uporabe novega obračunskega akta tem odjemalcem ne bodo obračunali presežne moči, jih pa bodo na računih obvestili o prekoračitvah nad dogovorjeno močjo oziroma o stroških, ki bi nastali, če bi določbe že uporabili.

Odjemalci bodo imeli dovolj časa, da spoznajo, kakšne možnosti bo dajal novi obračun za prilagajanje dogovorjene moči in kako bodo lahko vplivali na višino plačane omrežnine. Če pa bodo odjemalci spremenili dogovorjeno moč, prehodnega obdobja ne bo in zanje bodo nova določila veljala v celoti, tudi določbe o obračunu presežne moči.

Odjemalcem pa bo tudi na voljo spletna aplikacija, ki jim bo omogočila primerjavo novih stroškov omrežnine s starimi stroški.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol