13. 4. 2022, 14:36 | Vir: STA

Pravna mreža se je PRITOŽILA v Bruselj: Ali Telekom za Nova24TV zares plačuje preveč?

Shutterstock

Pritožba Pravne mreže temelji na očitku, da je cena nesorazmerno visoka glede na gledanost njihovih programov.

Pravna mreža za varstvo demokracije je na Evropsko komisijo vložila pritožbo o domnevni nezakoniti državni pomoči, ki naj bi bila iz javnih sredstev prek podjetja Telekom Slovenije dodeljena družbi NTV24.si. Kot opozarjajo v nevladni organizaciji, je tovrstna državna pomoč prepovedana, ker izkrivlja konkurenco na evropskem trgu.

Nesorazmernost v odnosu do drugih medijev

S pomočjo objav v medijih in pridobljeno dokumentacijo skuša nevladna organizacija dokazati, da družba Telekom Slovenije podjetju NovaTV24.si (NTV24.si) plačuje nesorazmerno visoko nadomestilo za oddajanje televizijskih programov informativne televizije NOVA24TV, so zapisali na N1. 

Višina nadomestila je nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za druge programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe, ter glede na ceno, ki jo za programe NOVA24TV plačujejo konkurenti, med katerimi omenjajo družbo A1.NTV24.si  NTV24.si prejema nadomestilo prek posrednika, to je Inštituta za avtorsko pravico.

S tem naj bi po njihovem mnenju telekomunikacijski operater v državni lasti družbi NTV24.si dajalo neupravičeno prednost na trgu, zato je delovanje ostalih podobnih medijev oteženo. Ker so v Pravni mreži mnenja, da nedovoljeno izplačevanje državne pomoči na medijskem trgu slabi demokracijo, so Evropsko komisijo pozvali, da po uradni dolžnosti preuči podatke o domnevni nezakoniti pomoči.

“Z nesorazmerno visokim nadomestilom daje Telekom podjetju NTV24.si neupravičeno prednost na trgu, zato je delovanje ostalih podobnih medijev oteženo,” so zapisali v sporočilu za javnost. Ker je Telekom v večinski državni lasti, je to po mnenju PMVD nedovoljena državna pomoč.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord