STA/M.P. | 13. 1. 2023, 17:45

Pravoslavni verniki se tudi v Sloveniji pripravljajo na vstop v novo leto

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Zaradi uporabe julijanskega koledarja, ki za našim gregorjanskim zaostaja 13 dni, bodo v kar nekaj državah silvestrovali nocoj.

Po gregorijanskem koledarju, ki velja skoraj po vsem svetu, za novo leto velja 1. januar, medtem ko po julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, novo leto prihaja šele 14. januarja. Novo leto po julijanskem koledarju je vpeljal Julij Cezar leta 46. pred našim štetjem. Določene pravoslavne cerkve ne priznavajo gregorijanskega koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII.

Kje bodo v novo leto vstopili šele nocoj?

Poleg Srbske pravoslavne cerkve bodo opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.

Kam na praznovanje?

Po treh letih premora, povezanega s koronavirusom, bodo nekateri gostinci v Sloveniji znova pripravili novoletne zabave. Zabavo med drugim pripravljajo v gostišču Portal v Ljubljani. Po treh letih, ko zabave zaradi znanih omejitev ni bilo, je zanimanje letos zares veliko, saj so zbrali 400 rezervacij. Gostom bodo za 60 evrov po osebi ponudili živo glasbo in pester meni.

Na novoletnem meniju bodo  čevapčiči obvezni.

Na novoletnem meniju bodo čevapčiči obvezni.

Profimedia

Meniji na pravoslavno novo leto sicer običajno vsebujejo tradicionalne srbske jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči seveda na mizo pridejo še tradicionalne sarme.

Tudi v ljubljanski gostilni Dubočica, kjer prav tako strežejo srbske jedi, so nam potrdili, da bodo imeli odprto za nocojšnje praznovanje. Vendar je predhodno potrebna telefonska rezervacija.

Nekateri pravoslavni običaji 

Tako katolištvo kot pravoslavje spadata pod krščanstvo, med njima pa vseeno obstajajo razlike. Za proslavljanje novega leta pravoslavci običajno uporabljajo 'prskalice', s čimer se po njihovem verovanju soncu pomaga premagati mrak.

Tudi pravoslavci novo leto pričakajo v krogu najbližjih in v veseli atmosferi.

Tudi pravoslavci novo leto pričakajo v krogu najbližjih in v veseli atmosferi.

Profimedia

Podobno kot za božič se tudi ob novem letu svečano pogrne miza, na kateri je obilo okusne hrane. Posebna jed, ki se pripravi za praznovanje pravoslavnega novega leta je Vasilica – gre za obredno pogačo, v katero je dodan sir, da bi bilo prihajajoče leto bogato, premazana pa je z medom, da bi bilo življenje sladko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord