R.S. | 24. 2. 2024, 07:50

Planinca odšla v gore brez ustreznih oblačil in opreme, nato sta se znašla v snežnem metežu (sledilo je dramatično reševanje)

Facebook/Gorska reševalna služba Kranj

Na višini skoraj 1800 metrov sta se znašla v resnih težavah. 

Gorska reševalna služba Kranj je na družbenih omrežjih zapisala, da so v jutranjih urah prejeli poziv za reševanje dveh onemoglih planincev v snežnem metežu na višini skoraj 1800 metrov. Zaradi oblakov reševanje s helikopterjem ni bilo mogoče.

"Z našima terenskima voziloma smo se uspeli pripeljati skoraj do višine 1200 metrov, nato pa smo nadaljevali peš. Sabo smo morali vzeti kar nekaj opreme, saj je bil eden izmed njiju preveč podhlajen za sestop. Ob 10.10 smo pohodnika dosegli in takoj pričeli z ogrevanjem obeh. Ker je bil teren v strmem snegu, smo huje podhlajenega v štafetnem spustu z nosili transportirali do Planinskega doma na Kališču - tam smo mu dokončno slekli vsa mokra oblačila, ga prekrili z grelno blazino in ovili v Hiblerjev toplotni ovoj, naš postajni zdravnik pa mu je nastavil infuzijo fiziološke raztopine, ki smo jo ogreli v kuhinji koče," so zapisali. 

Dodali so, da je postopoma huje podhlajeni prišel k sebi in se po zaužiti topli juhi segrel do te mere, da so z njim v močnem deževju lahko sestopili do avtomobila. Drugi planinec po kratkotrajnem segrevanju in suhih oblačilih nadaljnje oskrbe ni potreboval, sestopil je v spremstvu do koče in nato v dolino.

Oba pohodnika sta bila neprimerno oblečena in brez tehnične opreme, pri njiju so pogrešali tudi nahrbtnik, rokavice, hrano, pijačo. Zaradi zelo slabega vremena sta bila blizu veliko hujšega razpleta scenarija, tako pa sta jo z veliko sreče odnesla brez posledic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol