STA/P.M. | 31. 3. 2023, 17:04

Že tretji shod upokojencev: "Drvimo v bankrot, vlada naj odstopi"

Luka Dakskobler/Bobo

Tokrat se je zbralo največ udeležencev, sprehodili so se tudi skozi mesto in predsednika vlade pozvali k odstopu.

V Ljubljani je potekal že 3. shod upokojencev, ki ga organizira Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja. Po napovedih so protestniki prišli z vseh koncev držav, organiziranih pa je bilo več avtobusnih prevozov.

Rupar: "Tu nas je 41 tisoč"

Na tokratnem protestu so zbirali tudi podpise proti izgradnji kanala C0 v Ljubljani. Čeprav so organizatorji zagotavljali, da naj ne bi motili prometa v glavnem mestu, je bil ta na omenjenih ulicah oviran približno pol ure. 

Luka Dakskobler/Bobo

Policija je na cestah, ki so jih zavzeli udeleženci shoda, usmerjali promet in spremljali dogajanje. Udeleženci so ovirali promet na Slovenski, Gosposvetski in Bleiweisovi cesti, na čelu kolone je bil vodja Rupar.

Luka Dakskobler/Bobo

Nato so se spet vrnili na Trg republike, kjer so zapeli. Rupar jih je v nagovoru pozval, da se tisti, ki se še niso, pridružijo njihovi iniciativi. Po njegovih besedah se jih je tokrat zbralo 41 000. Prvi ukrep je po njegovih besedah prav poziv predsedniku vlade Robertu Golobu, naj odstopi, vlado pa so pozvali k odstopu ter razpisu ponovnih volitev. 

Luka Dakskobler/Bobo

Med drugim so zahtevali takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin v višini od 1.000 do 1.500 evrov.

Luka Dakskobler/Bobo

"Ljudje ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami"

"Razočaran sem nad dogodki, ki so povezani z upokojenci," je dejal Rupar. "V mesecu od drugega shoda se je zgodilo več negativnih in šokantnih dogodkov, ki bodo življenje upokojencev še dodatno obremenili, čemur se bomo uprli na vse možne načine," je napovedal. 

Luka Dakskobler/Bobo

"Z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države, delovanje vlade je odprlo oči veliki množici, ki je in še spoznava, da vladarji plešejo svojevrstno kolo, ljudje pa ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami, ker orkester očitno porabi več za svojo veselico," je še dejal.