20. 4. 2022, 11:48 | Vir: STA

"S tem bomo popestrili doživetja v Vipavski dolini!"

Profimedia

Že pred leti predvidena prenova je dobila nov zagon, novost bo razveselila tudi številne domače in tuje obiskovalce!

Potem ko je popotniški vodnik Lonely Planet Vipavsko dolino uvrstil med najlepše skrite kotičke v Evropi in glede na to, da je ta pogosto omenjena v znanih popotniških revijah, njena priljubljenost med tujimi obiskovalci strmo narašča.

S projektom prenove vipavskega Glavnega trga, ki so ga pred kratkim potrdili tamkajšnji občinski svetniki, bodo razveselili predvsem pešce in kolesarje. A vsekakor je bodo veseli tudi obiskovalci, ki so se v preteklosti nemalokrat pritoževali nad tem, da podobo središča sicer zelo očarljivega mesta v Vipavski dolini kazijo parkirišča in številni tam parkirani avtomobili. 

Prijava na dveh razpisih

Prenova osrednjega trga je bila predvidena že pred leti, vendar doslej zanjo niso našli ne denarja ne soglasja vseh, ki trg uporabljajo in ob njem živijo. V letošnjem občinskem proračunu pa je bilo za prenovo trga in Lanthierijevega parka, ki je nekakšen podaljšek Glavnega trga, rezerviranih 2,5 milijona evrov.

Kot je povedal vipavski župan Goran Kodelja, so naložbo prijavili na dva razpisa za pridobitev evropskih sredstev. Prenovo Lanthierijevega parka in območja pred dvorcem Lanthieri so prijavili na razpis ministrstva za kulturo, saj gre za kulturno dediščino kraja.

Prenovo osrednjega trga, katere vrednost ocenjujejo na preko tri milijone evrov, pa so prijavili na razpis za sofinanciranje iz sklada za okrevanje in odpornost. Prenovi bodo namreč dodali tudi različne vsebine.

Vipava je zelo priljubljena tudi med tujimi obiskovalci Slovenije!

Vipava je zelo priljubljena tudi med tujimi obiskovalci Slovenije!

Profimedia

Popestritev turistične ponudbe

"S projektom načrtujemo prerazporediti turiste in obiskovalce občine Vipava, s pomočjo novih doživetji po celotni občini. 25 doživetji predstavlja 25 puttov (kipov dečkov) na samem glavnem trgu, na katerih bomo našli povezavo do doživetja. Poleg omenjenih doživetji želimo ustvariti na dostopnem trgu novo dodatno ponudbo, kot npr. razstave, tržnico in delavnice," je dejal Kodelja.

Za izvedbo doživetji bodo morali investirati v opremo za izboljšanje turistične ponudbe, vezane na oblikovanje turističnih produktov na ali ob javni infrastrukturi - oder, stoli, ozvočenje, daljnogledi, polnilnice za kolesa, šotor, table za ponudbo na Glavnem trgu, opremo na vipavskem starem gradu ter gostinsko opremo.

"Cilj projekta je preoblikovanje Glavnega trga v izhodišče za ogled številnih znamenitosti Vipave, obenem pa v urbani smerokaz za znamenitosti v bližnji okolici," je še dejal vipavski župan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol