N. V. | 24. 2. 2024, 09:00

Slovenci jasno in glasno: "Ne želimo najemati stanovanj prek agencij" (se strinjate z razlogom, ki so ga navedli?)

Profimedia

Na Facebooku se je vnela debata o tem, zakaj Slovenci ne želijo najemati stanovanj, če pri posredovanju sodeluje nepremičninska agencija. Mnogi so razkrili svoje razloge. Se vam zdijo bizarni ali se z njimi strinjate?

V Sloveniji stanovanjska problematika narašča. Cene nepremičnin so vse višje, novogradnje pa so namenjene luksuznim stanovanjem, katerih si večina Slovencev s povprečno plačo ne more privoščiti.

Na trgu je sicer mnogo stanovanj, ki jih oddajajo ali prodajajo lastniki, najde pa se tudi nekaj takšnih, kjer pri posredovanju sodeluje nepremičninska agencija. A Slovenci naj ne bi želeli najemati stanovanj, če pri posredovanju sodeluje nepremičninski agent, meni Slovenka, ki skuša stanovanje oddati v najem. Na Facebooku je opisala, da je najprej oglas za oddajo stanovanja na slovensko nepremičninsko stran Nepremicnine.net dala sama. A zaradi prevelikega navala je delo – izbiro najemnika – kmalu predala nepremičninski agenciji. Takrat pa se je zanimanje za stanovanje ustavilo, opisuje in v Facebook skupini za posredovanje nepremičnin sprašuje Slovence, zakaj je tako.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust/posnetek zaslona

Zakaj najemniki ne želijo sodelovati z agencijami?

Avtorica objave v Facebook skupini Nepremičnine od ust do ust ne more razumeti, zakaj je najemnikom sodelovanje z nepremičninskimi agencijami odveč, ko pa je tako vse 'črno na belem' – predvsem v obliki jasne in popolne pogodbe, s katero so pravice in dolžnosti tako najemnika kot lastnika natančno opredeljene, kar zagotavlja transparentnost in jasnost. V komentarjih so ji Slovenci pojasnili, da razlog v tem, da ne želijo sodelovati z nepremičninskimi agencijami, ni to, da se stanovanja na črnem trgu – brez pogodbe – oddajo ceneje.

Večina Slovencev, ki so se oglasili v komentarjih, je poudarilo, da pri najemu stanovanja ne želijo posredovanja nepremičninskega agenta ali agencije, saj stroški nepremičninskega posrednika po navadi padejo prav na najemnika. "Zaradi tega, ker po navadi najemnik plača agencijo, medtem ko bi jo moral lastnik stanovanja ... Saj je on najel agenta," je avtorici objave odgovorila Slovenka. Druga oseba se je strinjala: "Ker najamete agencijo vi, ker dela v vašem interesu, mene kot najemnika samo ovira, ker želi delati iste delovne ure kot jaz. In zakaj za to moram plačati jaz? Plača naj tisti, ki najame agencijo. Jaz še vedno moram klicati na telefonsko številko v oglasu, iti na ogled in tako naprej. Plačal bi agencijo, če bi samo prišel do njih in rekel 'najdite mi tako in tako stanovanje' in bi oni zame delali vse klice in pogovore in tako naprej."

Facebook/Nepremičnine od ust do ust/posnetek zaslona

Kaj pravi zakon – kdo mora plačati nepremičninsko agencijo?

V oglasih, kjer se oddaja stanovanje s pomočjo nepremičninskih agencij, skoraj vedno piše, da najemnik plača plačilo za posredovanje – provizijo nepremičninski agenciji. A po zakonu je to protipravno.

Zakon o nepremičninskem posredovanju (5. člen) jasno pravi, da se provizija za posredovanje sme zaračunati le naročitelj nepremičninske agencije. Namreč pogodbeno razmerje obstaja med naročiteljem in agencijo – med najemnikom in agencijo, ki posreduje za najemodajalca pa pogodbenega razmerja ni. V zakonu je zapisano le, da si smeta naročitelj in najemnik provizijo razdeliti, kar pa je stvar dogovora, ki mora biti zabeležen v najemni pogodbi.

Določena je tudi višina provizije, ki se plača agenciji, ko oziroma če je posel uspešno zaključen: "Najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje sme znašati v primeru nakupa ali prodaje za isto nepremičnino največ 4 odstotke od pogodbene cene, ta omejitev pa ne velja, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10 tisoč evrov v tolarski protivrednosti."

Zato se pri najemanju stanovanja le poskušajte izpogajati z najemodajalcem, da naj stroške nepremičninske agencije krije kar sam.