14. 6. 2022, 06:00

Ste tudi vi med tistimi, ki še nikdar niso slišali za TO besedo?

Profimedia

Izmed 15 naključnih mimoidočih, ki smo jih povprašali, ali besedo poznajo, sta pritrdilno odgovorila le dva.

Ste že slišali za besedo bis? Morda veste, kje se jo najpogosteje uporablja? V uredništvu smo ugotovili, da jo pozna le redkokdo in se o tem še dodatno prepričali s kratko anketo.

Se beseda res tako redko uporablja?

V uredništvu nas je kar nekaj takih, ki radi obiskujemo koncerte. Celo takih, ki se na koncertnem dogodku znajdemo skoraj vsak teden, a za besedico, ki je neločljivo povezana s koncertnimi nastopi, pred tem še nismo slišali.  

Profimedia

Preverili smo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, kjer je pojasnjeno, da besedica izraža zahtevo po ponovitvi programske točke. Z njo torej opišemo situacijo, ko se publika trudi nastopajočega po odhodu s koncertnega odra priklicati nazaj. 

Besedo je poznalo le 13 odstotkov vprašanih

Ker nas je zanimalo, koliko ljudi v naši okolici pozna to besedo in njen pomen, smo o tem povprašali 15 naključnih mimoidočih. Ugotovili smo, da izmed vseh vprašanih besedo poznata le dva, medtem ko se ostalim o njenem pomenu ni niti sanjalo. 

Profimedia

Ena izmed vprašanih je denimo menila, da je to druga beseda za srčno zaklopko, spet druga je predvidevala, da beseda opisuje glasbeno noto, tretji vprašani pa je sklepal, da gre za ime kakšnega festivala.