N. V. | 30. 9. 2022, 11:30

Zastrašujoči podatek: sadje, ki ga uživamo, je polno pesticidov

Profimedia

Poglejte, kaj je pokazala raziskava. Teh izdelkov nikar ne uživajte, saj tako povečate tveganje za raka in druga resna bolezenska stanja.

Zadnji podatki, ki jih je od evropskih vlad prejela organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), so pokazali, da je jesensko sadje močno onesnaženo s pesticidi.

Pesticide Action Network (PAN) je analiziral 44.137 vzorcev svežega sadja. Kot kaže raziskava, je bil visok odstotek sadja – evropskih hrušk (49 odstotkov), namiznega grozdja (44 odstotkov), jabolk (34 odstotkov), sliv (29 odstotkov) in malin (25 odstotkov) – prodan z ostanki pesticidov, povezanih s povečanim tveganjem za raka, prirojenimi deformacijami, boleznimi srca in drugimi resnimi stanji.

Sadje iz nekaterih držav bolj onesnaženo kot sadje iz drugih

Tako je bilo okuženih skoraj tri četrtine (71 odstotkov) nizozemskih jabolk, v primerjavi s polovico tistih iz Grčije (54 odstotkov) in Portugalske (50 odstotkov), piše Earth Paths.

Profimedia

Večji je bil tudi delež okuženih belgijskih, nizozemskih in portugalskih hrušk (71 odstotkov, 70 odstotkov oziroma 68 odstotkov) ter skoraj polovica madžarskih in grških sliv.

Profimedia

Najbolj onesnažene pa so bile norveške maline (61 odstotkov), pri grozdju pa grško in italijansko grozdje (56 oziroma 47 odstotkov).

Profimedia

Ugotovili so, da se je onesnaženost jabolk, hrušk in sliv od leta 2011 skoraj podvojila. V letu 2020 je bila kontaminirana tretjina (33 odstotkov) vsega vzorčenega sadja, kar je več kot v letu 2011, ko je bilo kontaminiranih 20 odstotkov vzorcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol