P.M. | 21. 4. 2023, 21:25

Sobotna noč malo drugače - med knjigami, namesto med koktejli

Profimedia

V ljubljanskem parku Zvezda se boste lahko sprehodili med številnimi stojnicami knjižnega sejma na zraku, sledi nepozabna bralna noč.

Branje knjig je še vedno eden najbolj neprecenljivih načinov za širjenje obzorij in duha, tako kot povsod po svetu, pa tudi pri nas 23. aprila praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Eno najbolj aktualnih vprašanj je vsekakor, kako naj branje vzljubijo otroci, ki bi raje gledali v telefon, odgovor pa je, da jim je treba knjige približati že od malega.

Pobeg med platnice

Svetovni dan knjige je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva.

Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Profimedia

Kljub sodobnemu razmahu interneta, knjiga ostaja orožje, kot je nekoč dejal Brecht. A vzeti jo v svoje roke danes, pomeni tudi uriti osredotočenost, ki se z bolščanjem v razno razne ekrančke drobi na prafaktorje. Zato je pobeg med platnice še dragocenejši kot nekoč.

Slovenija praznik knjige praznuje en teden

Knjižni Sejem na zraku v parku Zvezda bo potekal v soboto. Kot so zapisali na spletni strani pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, je sejem "odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig".

Sodelovalo bo 50 založnikov, med drugimi tudi Založba Sanje, Primus, Beletrina, Založba Vida ki za sejem pripravljajo poseben izbor knjig s sejemskimi popusti.

S sejmom v soorganizaciji Založbe Sanje bodo praznovali tudi Noč knjige, zato bo ta odprt do 22. ure. 

Profimedia

Številni založniki bodo na voljo za srečanja, pogovore in predstavitve knjig. Ob stojnicah bodo avtorji in avtorica podpisovali knjige, pogovori in predstavitve knjig bodo potekali tudi na sejemskem odru, kjer se bo program ob 10. uri začel z glasbeno budnico Brencl bande

Noč knjige - prižgali bomo lučke in brali naprej

Dogajanje v parku Zvezda se bo zvečer prevesilo v Noč knjige – z recitalom za mir in s Pejsaži milosti glasbenice Alje Petric. Dogodek bodo pri Založbi Sanje renašali v živo na spletu. "Noč knjige bo letos že desetič zapored prižigala kres knjižnega navdušenja in svečo upanja za mir," pravijo pri založbi Sanje.

Gre za akcijo vseslovenskih razsežnosti, k soustvarjanju vabijo prav vse, ki jim je knjiga ljuba in tudi letos jo bodo v številnih krajih obeležili z različnimi dogodki.

Pripravljajo jih tudi v Logatcu, Ilirski Bistrici in Postojni ter na Uncu. Tako bodo knjige in branje ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, znova povezali vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših. Tema letošnje noči knjige je mir; v navdih in oporo sta pesnika Karel Destovnik – Kajuh, praznovanje 100-letnice njegovega rojstva je bilo podaljšano v letošnje leto, in Frane Milčinski – Ježek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord