6. 6. 2022, 21:30 | Vir: STA

Tožbe glede neprijavljenih shodov umaknjene

Bobo

Tožbe za neprijavljene shode v času vlade Janeza Janše so dvignile veliko prahu, a po zamenjavi oblasti so se stvari začele odvijati drugače. 

Državno odvetništvo je po umiku soglasja ministrstva za notranje zadeve glede tožb za neprijavljene shode te umaknilo.

Ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da bi sankcija v obliki naložitve stroškov policije imela zastraševalen učinek. Pomanjkljivost neprijavljenega shoda je že sankcionirana z globo, menijo.

Soglasje podala Bobnarjeva

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je že v četrtek sporočilo, da umika soglasje za tožbe, s katerimi je od domnevnih organizatorjev protestnih shodov terjalo povračilo stroškov policijskega varovanja.

Državno odvetništvo je pred koncem lanskega leta v sodni postopek vložilo prvo takšno tožbo. Umik tožbe je sicer mogoč vse do konca glavne obravnave, so dodali, vendar sodišče glavnih obravnav v teh postopkih sploh še ni začelo.

MNZ je dodatno pojasnilo, da so predlog za umik že vloženih tožb prejeli od državnega odvetništva. Po preučitvi pravnih stališč državnega odvetništva in pravne službe ministrstva je soglasje podala ministrica Tatjana Bobnar.

Bobo

"Poseg v ustavno pravico je v tem primeru neutemeljen"

Notranje ministrstvo dodatno pojasnjuje, da so posegi v ustavno pravico dopustni le, ko so nujni in sorazmerni. V tem primeru pa temu ni tako.

Zgolj formalna pomanjkljivost, torej da shod ni bil prijavljen, ne utemeljuje stroškovne sankcije v smeri naložitve stroškov policije.

Ta formalna pomanjkljivost je že sankcionirana s prekrškovno sankcijo v obliki globe, dodajajo.

Bobo

 Argumente podal tudi varuh

Dodatno je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina navajal številne argumente, ki kažejo na nesorazmerne posege v svobodo pravice do zbiranja in združevanja ter na neutemeljenost tožbenega zahtevka.

Vlada je decembra 2021 sprejela obrazložena mnenja, da se tožbe vlagajo še v štirih dodatnih primerih. Ker te tožbe še niso bile vložene, bo ministrstvo še v tem tednu vladi predlagalo naj ta mnenja prekliče.

Bobo

Tri tožbe proti Jenullu odpravljene

Časnik Dnevnik je pred tedni poročal, da je vlada Janeza Janše kljub pomislekom državnega odvetništva tega prisilila, da je vložilo tri sodne zahtevke. Gre predvsem za tožbe zoper domnevnega organizatorja protestov Jašo Jenulla.

Bobo

Ena od njih se nanaša na stroške dela policije, ko so udeleženci na Trgu republike v Ljubljani mirno brali slovensko ustavo, so izpostavili na ministrstvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.