27. 5. 2022, 17:58 | Vir: STA

Energetika Ljubljana miri: sežigalnica ne bo ogrožala zdravja ljudi

Profimedia/fotomontaža

Razprave o gradnji sežigalnice odpadkov v Ljubljani so že stare, a ta pereča problematika je zdaj dobila nov zagon. V Zdravniški zbornici so že ostro opozorili, da bi lahko gradnja brez predhodne presoje njenega vpliva na okolje in ljudi povzročila porast nekaterih bolezni. Katerih?

Da bi lahko imela novo načrtovana ljubljanska sežigalnica dolgoročne okoljske posledice, njen vpliv pa bi lahko imel neposredni zdravstveni vpliv na zdravje ljudi, skrbi mnoge, ostra pa je tudi zdravniška zbornica. Skrbi jih porast števila rakavih obolenj in prezgodnjih smrti.

Strokovnjaki opozarjajo tudi na možnost, da se v sežigalnicah kot surovina ne bi uporabljali samo slovenski odpadki, ampak bi jih uvažali tudi iz tujine.

Medtem pa opozorila zdravniške zbornice, da uredba za sežigalnice zapostavlja okoljski in zdravstveni vidik, v Energetiki Ljubljana zavračajo. 

Profimedia

Pravijo, da bi sledili vsem postopkom presoje

Trditev Zdravniške zbornice Slovenije, da bi Energetika Ljubljana lahko dobila koncesijo za sežiganje odpadkov v Ljubljanski kotlini za 30 let brez predhodne presoje vplivov na okolje, ne drži, so jasni v Energetiki Ljubljana. "Že na področju umeščanja tovrstnih objektov v prostor je treba izvesti postopke celovite presoje vplivov na okolje," so izpostavili.

Kot zagotavljajo, bi v Ljubljani zgradili najsodobnejši objekt. Poudarili so tudi, da bi pri tem zasledovali tako okoljske kot zdravstvene cilje.    

Zaskrbljenost in z njo povezan očitek Zdravniške zbornice Slovenije pristojnemu ministrstvu je zato po mnenju Energetike Ljubljana odveč.

"Točka preloma" glede ravnanja z odpadki

Slovenija se je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, na področju ravnanja z odpadki znašla na točki preloma. "Količine odpadkov se namreč ne zmanjšujejo po pričakovanjih, imamo pa samo eno sežigalnico komunalnih odpadkov v Celju, katere zmogljivosti ne zadostujejo količini mešanih komunalnih odpadkov, ki jih ni mogoče več reciklirati. Pozabljamo na dejstvo, da so to naši odpadki in da smo zanje odgovorni sami," so izpostavili.

Prav tako bi stabilizirali cene ogrevanja v daljinskem ogrevalnem sistemu in ustvarili pogoje za energijsko (vsaj delno) samozadostno oskrbo mesta in zmanjšali odvisnost od svetovnih trgov z energenti in cenovnih šokov, ki se na teh trgih dogajajo.

Bodo sežigalnice vplivale na kakovost zraka v prestolnici?

Bodo sežigalnice vplivale na kakovost zraka v prestolnici?

M.P.

Predvideni sta dve lokaciji

Za postavitev tovrstnega objekta v Ljubljani sta skladno z veljavnim občinskim prostorskim načrtom predvideni dve lokaciji, in sicer ob Zaloški cesti, ki zajema prostor in energetsko infrastrukturo, s katero upravlja Energetika Ljubljana (proizvodna enota TE-TOL), ter ob Letališki cesti pri obvoznici.

Predlog najprimernejše lokacije bo izoblikovan po izdelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je v pripravi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol