A. B. | 23. 8. 2022, 14:39 | Vir: STA

Učence in dijake bodo v lekarnah čakali brezplačni testi: kaj bo s tistimi, ki se ne bodo želeli testirati?

Profimedia

Koronavirus je v Sloveniji še zmeraj nekoliko v porastu, zaradi česar se stroka pripravlja na razmere, ki nas tokrat ne smejo več presenetiti. Takšne ukrepe so predvideli za šolarje.

Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. 

Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.

Testiranje bo prostovoljno 

Po besedah Ostrca bo prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov, ki bo potekalo na domu, usmerjeno v iskanje posameznikov z znaki okužbe s koronavirusom, in ne iskanju asimptomatskih. Epidemični ukrepi bodo jeseni namreč usmerjeni predvsem v zaščito ranljivih skupin - starejših in imunsko oslabelih, je spomnil.

S 7. marcem v šole in druge izobraževalne ustanove brez mask.

S 7. marcem v šole in druge izobraževalne ustanove brez mask.

Profimedia

Za posameznega učenca in dijaka bo na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje.

Sledijo priporočilom posvetovalne skupine

Na ministrstvu so tako sledili priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v prvi fazi epidemije priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.

 

Nebojša Tejić/STAV drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Po besedah Ostrca bodo na ministrstvu za izobraževanje ravnateljem šol in socialnovarstvenih zavodov poslali navodila. Na ministrstvu za zdravje pa so v stiku z Lekarniško zbornico Slovenije.

Profimedia

Ostrc bo sicer po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana usmerjal obvladovanje epidemije covida-19. Na ministrstvu bo nad epidemijo tako bdela operativna skupina za pripravo ukrepov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.