18. 11. 2023, 11:43 | Vir: STA

Kaj se dogaja s prenovo UKC Ljubljana? Vsak mesec zastoja stane državo vrtoglavih 100.000 evrov

Žiga Živulović j.r./Bobo

Prenova UKC Ljubljana stoji že tri mesece. Naročnik je opravil zgolj rušitvena dela ter nato z delom prekinil.

Prenova glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je zastala, ker naročnik že tri mesece ni podpisal uskladitvenega aneksa, ki bi urejal hkratni potek energetske sanacije in revitalizacije, danes poroča časnik Delo. Aneks sicer ne pomeni dodatnega denarja, ureja zgolj potek del.

Iz zapisnikov delovnih sestankov med uradom za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu kot naročnikom, GH Holdingom kot izvajalcem in UKC Ljubljana kot uporabnikom je razbrati več težav, glavni vzrok za zastoj na gradbišču pa je omenjeni uskladitveni aneks, piše časnik.

GH Holding je namreč avgusta končal rušitvena dela, ki so bila mogoča brez aneksa, od takrat pa opozarja, da del ne more več nadaljevati. Na ministrstvu za zdravje trdijo, da izvajalec pogodbenih del ne izvaja skladno s pogodbo in terminskim načrtom.

Bobo

Naročnik ob tem ni potrdil še tehnološkega načrta za medicinske tehnologije, ki ga je pripravil UKC. Zakaj ne, Delu ni uspelo izvedeti.

Vsak mesec zastoja bo po navedbah Dela državo stal predvidoma dodatnih 100.000 evrov, kolikor so stroški vzdrževanja gradbišča, podaljšal pa se bo tudi čas prenove.

Vlada je sicer marca projekt revitalizacije UKC Ljubljana uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026 in mu namenila 75,3 milijona evrov. Podpisani pogodbi za energetsko sanacijo in revitalizacijo pa sta skupaj vredni 107,8 milijona evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord