N. V. | 25. 5. 2023, 20:18 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič med burno razpravo priznala, da je med pandemijo covida kršila odloke (zdeli so se ji butasti)

Borut Živulovič/Bobo

Vnela se je vroča debata o covid ukrepih, svoje jasno mnjenje pa je izrazila tudi predsednica državnega zbora. 

Državni zbor se je v prvi obravnavi opredelil do predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov. Medtem ko so v koaliciji poudarjali, da gre za popravo krivic, je za SDS in NSi, ki sta bili del vlade, ki je ukrepe sprejemala, zakon neprimeren. Po oceni SDS bi njegovo sprejetje pomenilo konec pravne države.

Vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19, med drugim predvideva povrnitev plačanih oziroma izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Predvideva ustavitev vseh tekočih prekrškovnih postopkov, pa tudi avtomatični izbris podatkov iz evidenc.

Urška Klakočar Zupančič priznala, da je kršila odloke

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je ocenila, da so bili številni ukrepi "butasti" in tudi z medicinskega vidika niso bili strokovni: "Meni so se zdeli ti ukrepi neumni. Butasti. Butasti. Butasti so bili in butasti so še zdaj in butasti bodo vedno, če se jih bo še kdaj uvajalo. Upam, da nikoli ... Številni ukrepi so bili, milo rečeno, neumni in to je jasno vsakomur z zdravo kmečko pametjo."

Borut Živulovič/Bobo

"Vzeto nam je bilo dostojanstvo," je ugotavljala ter bila pri tem posebej kritična do omejitve gibanja na občine in policijske ure. "Pri nas so občine takšne, da narediš tri korake, pa si iz ene občine v drugi. Po mojem mnenju imamo trikrat preveč občin. 

"Spraševala sem se, kaj bo, ko bom jaz šla s konjem v drugo občino, ker konj ne ve, kje je konec ene in druge občine," je med parlamentarno sejo izjavila predsednica državnega zbora.

 "Jaz sem hodila iz ene v drugo občino," je ob tem priznala. 

Dotaknila se je tudi omejitev števila ljudi, ki so se lahko zbrali na javnem kraju. "Če ste šli nabirat regrat, vas je lahko bilo deset, če ste šli protestirat, pa ne. To je bila tudi ene taka neverjetna neumnost," je ocenila. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord