R. K. | 24. 10. 2023, 09:32

Zaostreni odnosi znotraj vladajoče stranke: predsednik vlade Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu

Profimedia

Razlog za najnovejše dogajanje naj bi bilo soliranje predsednice državnega zbora.

Med razpravo znotraj poslanske skupine največje koalicijske stranke, ki je potekala prejšnji četrtek, naj bi počilo med premierjem Robertom Golobom in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Predsednik vlade naj bi ob tem Klakočar Zupančičevo pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora, ta pa mu je odvrnila, da bo svojo odločitev še sporočila, poroča N1. Razlog za spor: Klakočar Zupančičeva na glasovanju ni podprla razrešitve zdaj že nekdanje kmetijske ministrice Irene Šinko.

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

K odstopu Urške Klakočar Zupančič naj bi prvi pozval eden od poslancev Gibanja Svoboda, ki ga je zmotilo, da predsednica državnega zbora prevečkrat ravna po svoje. Nazadnje je tako ravnala med glasovanjem o razrešitvi Irene Šinko z mesta ministrice, kjer Golobovega predloga ni podprla, ampak se je glasovanja vzdržala. Razprava, ki je sledila, je bila burna, nazadnje pa je predsednico državnega zbora k odstopu pozval tudi Golob, piše navedeni medij.

Se bo burno dogajanje nadaljevalo že danes?

A po mnenju večine poslancev Svobode Klakočar Zupančičeva ne bi smela odstopiti, čeprav so se strinjali, da soliranje res ni ravno najboljše. Zaskrbelo jih je namreč, kakšno škodo bi odstop predsednice državnega zbora povzročil stranki, ki bi ji lahko posledično močno padla podpora. Menili so tudi, da takšno obračunavanje z ljudmi ni dopustno. Klakočar Zupančičeva je po navedbah N1 na poziv k odstopu odgovorila le, da bo svojo odločitev še sporočila.  

Manca Rozman/Bobo

Pričakovati je, da bo to storila na seji poslanske skupine, ki je napovedana za danes. Vendar pa po informacijah omenjenega medija odstopiti nima namena. Če bi jo v stranki želeli razrešiti, bi moralo predlog podpisati najmanj 10 poslank in poslancev, za razrešitev pa bi v državnem zboru moralo glasovati 46 poslancev. Gibanje Svoboda ima sicer vred z glasom Klakočar Zupančičeve v državnem zboru 41 glasov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol