N. V. | 30. 9. 2022, 18:08

V gozd po polno košaro gob in kostanjev – koliko Slovencev je bilo za to kaznovanih?

Profimedia

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo smo preverili, koliko je takšnih posameznikov, ki pri rekreativnem nabiranju gozdnih plodov presežejo dovoljene količine.

Nabiralci se ob obilju gozdnih plodov letos težko zadržijo, da pri rekreativnem nabiranju ne naberejo večjih količin plodov, kot je dovoljeno. To velja tako za gobe kot za kostanj. Podobno se dogaja pri nabiranju borovnic.

Preverili smo, kakšne so kazni in koliko posameznikov si jih je letos že prislužilo. Namreč branjevke na slovenskih tržnicah šušljajo, da je v slovenskih gozdovih v zadnjih dneh prav težko nabirati gozdne plodove. Na vseh koncih naj bi na nabiralce namreč prežali inšpektorji.

Obrnili smo se na službo za odnose z javnostjo Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, da bi preverili, ali to drži.

Pravila nabiralništva v gozdovih

Zakon o gozdovih določa, da se z globo od 200 evrov do 400 evrov za prekršek kaznuje posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob preseže dovoljene količine.

Rekreativno se sme nabrati največ dva kilograma gozdnih sadežev oziroma plodov ter en kilogram zelnatih rastlin.

Uredba o varstvu samoniklih gliv določa, da posameznik lahko nabere v enem dnevu največ dva kilograma gob.

Profimedia

Obstajajo tudi pravila o tem, kako gobe nabirati. Goba mora imeti razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto. "Gobe je potrebno nabirati na način, da se ne poškodujejo rastišče ali podgobje," na inšpektoratu pojasnjujejo, da je gobe treba grobo očistiti že na rastišču. Gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži. Za kršitve določb Uredbe o varstvu samonikliv gliv pa je zagrožena globa 208,65 evra.

Uredba o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv določa, da se z globo od 250 do 2500 evrov kaznuje posameznik, ki:

  • brez dovoljenja odvzame iz narave, uniči ali poškoduje podgobje,
  • iz narave odvzame, uniči ali poškoduje gobe zavarovanih vrst gliv – zavestno uničuje zavarovane vrste gliv,
  • poseduje, prevaža, prenaša, prodaja, zamenjava ter ponuja za prodajo ali zamenjavo zavarovane vrste gliv, odvzete iz narave,
  • ogrozi obstoj zavarovanih vrst gliv na njihovem naravnem območju razširjenosti.

Koliko si jih je prislužilo kazen?

Preverili smo, ali trditve branjevk držijo: ali so res letos napisali že ogromno kazni?

"Do 30. septembra so bile izrečene tri globe in dve opozorili," razkrijejo za Metropolitan.

To pomeni, da so govorice na slovenskih tržnicah pretirane, ali pa so branjevke za nabiranje izbrale gozdove v delu Slovenije, na katerega so na inšpektoratu bolj pozorni. Povedo namreč, da so največ kršitev zaznali na Gorenjskem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord