A. B. | 2. 4. 2023, 18:50

V koprskem pristanišču se bohoti vrtoglavih 370 milijonov vredna križarka: večja je kot dve nogometni igrišči (v Koper je ob njej prispela še ena luksuzna velikanka)

Profimedia/Facebook/Luka Koper/fotomontaža

Mnogi križarko imenujejo kar "norveška zverina", saj se je ob prvem pogledu skoraj ustrašimo. Na krov sprejme 900 potnikov in kar 700 članov posadke. Dan za njo je v pristanišče priplula še ena magična potniška ladja. 

Zima se je poslovila in čeprav trenutno beležimo temperaturni obrat, ki se izkazuje v deževju in pojavih toče, je v koprsko pristanišče 1. aprila priplula ladja velikanka, ki so jo na norveškem poimenovali Viking Sky. Ta po svetovnih morjih pluje od leta 2016, smo poročali

Dolga je 228,2 metra (za primerjavo: dve nogometni igrišču skupaj v dolžino merita dobrih 200 metrov), široka skoraj 30 metrov, njena izdelava je stala neverjetnih 370 milijonov evrov. "K nam je priplula iz Zadra, naslednji postanek pa bo imela v Benetkah," so na Facebooku sporočili iz Luke Koper

Viking Sky je v pristanišče prispela 1. aprila.

Viking Sky je v pristanišče prispela 1. aprila.

Facebook/Luka Koper

Njenega prihoda so se izjemno razveselili, napovedujejo tudi uspešno, morda tudi rekordno sezono. Ob Viking Sky bo pristanišče obiskalo še 80 potniških ladij.

Viking Sky skupno omogočajo potovanja 124.000 potnikom in 61.000 članom posadke. 

"Po tem ko so v zadnjem obdobju previdnostni ukrepi zaradi epidemije covida-19 omejevali število potnikov na ladjah, si Mestna občina Koper obeta rekordno leto, tako po številu prihodov potniških ladij kot po številu oseb, ki jih bodo v Koper pripeljale na krovu. Za primerjavo, lani je Koper gostil 65 tovrstnih ladij," so dodali pri Mestni občini Koper.

Viking Sky.

Viking Sky.

Facebook/Luka Koper

Dan za njo je prispela še magična MSC Armonia

Za prvo potniško ladjo letošnje sezone, se je tej pridružila še MSC Armonia. "MSC Armonia ima štiri gurmanske restavracije in 20-urni bife. Vsaka gurmanska restavracija ima svoj poseben slog in kuhinjo, vse pa imajo isto mediteransko strast do vrhunskih jedi, ki postrežejo sveže pripravljene domače dobrote z najboljšimi sestavinami," lahko preberemo na spletni strani turistične agencije Palma

Na tej povezavi (KLIK) se lahko virtualno sprehodite po MSC Armonia. 

MSC Armonia.

MSC Armonia.

Uredništvo

Sezona bo trajala vse do 23. decembra

"Da se Koper na turistični zemljevid zapisuje kot vedno bolj uveljavljena destinacija, priča podatek, da se k nam vedno znova vračajo 'stari' ladjarji, med letošnjimi napovedanimi prihodi pa je tudi 11 potniških ladij, ki Kopra doslej še niso obiskale. Poleg tega bo Koper tudi letos aprila gostil ekskluzivni dogodek AzAmazing, na katerem bodo potniki lahko uživali v melodijah skupine Perpetuum Jazzile."

"Koper se bo tako postavil ob bok svetovnim prestolnicam in dogodkom, kot so koncert treh tenorjev na Toskanskih gričih, zasebna baletna predstava v Sankt Peterburgu ali koncert cover skupine Beatlesov v Liverpoolski katedrali," zadovoljstva ne skrivajo v koprski občini. 

MSC Armonia.

MSC Armonia.

Uredništvo

"V letošnji sezoni, ki bo trajala vse do 23. decembra, se bo ob koprskem potniškem terminalu privezalo predvidoma 81 potniških ladij," so sporočili iz kabineta koprskega župana Aleša Bržana in napovedali, da bi nova sezona lahko bila rekordna.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol