P.M. | 20. 11. 2022, 22:39

Velikih šest: kdo je slavil, kdo gre v drugi krog in kdo je doživel popolno razočaranje?

A. S. P./Profimedia/Bobo/Facebook/fotomotaža

Preberite, kateri župani največjih slovenskih mest so že v prvem krogu z veliko večino potrdili nov mandat in kateri so morali priznati, da njihovi izzivalci vendarle niso od muh. Kdo se umika iz lokalne politike?

Prvi krog letošnjih lokalnih volitev je zaznamovala nizka volilna udeležba. Po zadnjih podatkih je glasovalo skoraj 44 odstotkov upravičencev. V Mariboru bodo imeli drugi krog, prav tako jih ponovno glasovanje čaka v Celju in najverjetneje v Kranju, kjer je tako kot v Ljubljani in Kopru preštet le delček glasov. Komu med aktualnimi župani šestih največjih slovenskih mest so volivci v prvo izkazali zaupanje?

Jankoviću se nasmiha že šesti mandat

V Mestni občini Ljubljana se je v župansko tekmo podalo devet kandidatov. Po skoraj polovici preštetih glasov prepričljivo zmaguje aktualni župan Zoran Janković, ki se mu očitno znova obeta zmaga v prvem krogu.

Borut Živulović/Bobo

Že predvolilne javnomnenjske raziskave so kazale, da nihče od preostalih kandidatov ne bo ogrozil novega Jankovićevega mandata ter da se mu znova obeta zmaga že v prvem krogu. Preštevanje glasov v Ljubljani je potekalo zelo počasi, ob 23. uri je bilo preštetih komaj 60 odstotkov. 

Aktualni župan je do takrat prejel 62,74 odstotkov glasov, Nataša Sukić 9,31 odstotkov glasov.

Preobrat v Mariboru?

Tam se bosta za županski stolček v drugem krogu volitev potegovala aktualni župan Saša Arsenovič in povratnik Franc Kangler. Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat na čelu mestne občine, je po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic prejel 36,1 odstotka glasov. Prepričan je, da bo v drugem krogu zmagal. 

Arsenovič napoveduje jasno vizijo in rezultate.

Arsenovič napoveduje jasno vizijo in rezultate.

Jure Banfi/Bobo

Volilna udeležba je bila v Mariboru skoraj 38-odstotna.

Po Arsenovičevih besedah je Kangler star politični lisjak, ki razume dušo ljudi, zato ima še vedno visok rezultat.

Kandidat Gibanja Svoboda za mariborskega župana Vojko Flis, ki se je po neuradnih delnih izidih z 20 odstotki glasov uvrstil na tretje mesto, je čestital uvrščenima v drugi krog: "Razočarani smo, da volivci niso prepoznali naše vizije mesta, a volivci imajo vedno prav," je dejal.

Celje zrelo za spremembe?

Volivci v Celju so aktualnega župana Bojana Šrota, ki občino vodi že 24 let, na lokalnih volitvah poslali v drugi krog. Namenili so mu nekaj več kot 47 odstotkov glasov, v drugi krog pa se je uspelo uvrstiti tudi neodvisnemu kandidatu Matiji Kovaču, ki je po več kot 80 odstotkih preštetih glasov prejel dobrih 32 odstotkov glasov.

Šrot, ki presenetljivo ni zmagal v prvem krogu, je izrazil razočaranje nad volilno udeležbo. Dejal je, da ima še veliko energije in pripravljenosti za drugi krog volitev.

Celjsko presenečenje: v drugi krog se je uspelo uvrstiti neodvisnemu kandidatu Matiji Kovaču.

Celjsko presenečenje: v drugi krog se je uspelo uvrstiti neodvisnemu kandidatu Matiji Kovaču.

Bobo

Medtem je Kovač v odzivu na uvrstitev v drugi krog dejal, da je Celje zrelo za spremembe. "Hvala volivcem, ki so prepoznali pomen vrednot znanja, spoštovanja in sodelovanja. Naslednji dnevi so nova priložnost, da vsem, ki še dvomijo, dokažem, da je naš pogled v prihodnost prava pot za Celje - zeleno, urbano in skupno," je dejal.

V Kranju presenečenje

V Mestni občini Kranj se bosta v drugem krogu pomerila Matjaž Rakovec (SD) in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije). Za Rakovca je po delnih neuradnih rezultatih občinske volilne komisije glasovalo 48,21 odstotka volivcev, za Bajca pa 19,50 odstotka, kaže po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Volilna udeležba je bila 42,2-odstotna.

Aktualni župan pravi, da je zadovoljen, saj je glede na prejšnje lokalne volitve izboljšal rezultat, prepričan pa je, da bo v drugem krogu najboljši.

Bilo je tesno, a Matjaž Rakovec bo moral v drugi krog.

Bilo je tesno, a Matjaž Rakovec bo moral v drugi krog.

-

Za kranjskega župana se je sicer potegovalo šest kandidatov. Na tretje mesto se je z 17,44 odstotka glasov uvrstil predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je sicer pred štirimi leti v županski tekmi zaostal le za Rakovcem, njegova lista pa je bila celo zmagovalka volitev v mestni svet.

V Kopru napeto do zadnjega 

Kot kažejo delni neuradni izidi županskih volitev v Kopru, Aleš Bržan ostaja župan edine obalne mestne občine. Po polovici preštetih glasovnic mu kaže na okoli 55-odstotno podporo. Od tekmecev se mu je najbolj približal nekdanji župan Boris Popovič z okoli 36-odstotno podporo.

Bobo

Bržan je v izjavah za medije po zaprtju volišč napovedal nadaljevanje politike sodelovanja z občani in vlado, želi si uresničiti tudi nekaj večjih projektov. Popovič pa je napovedal, da če drugega kroga ne bo, bo to njegova zadnja županska kandidatura.

V Novem mestu zanesljiva zmaga staremu novemu župan

V dolenjski prestolnici se po neuradnih izidih nasmiha prepričljiva zmaga aktualnega župana Gregorja Macedonija. Tretji mandat na čelu občine mu je zaupalo več kot tri četrtine volivcev, medtem ko je njegov edini tekmec Srečko Vovko prejel nekaj več kot 24 odstotkov glasov.

Robert Kokol/Bobo

"Izid je dokaz, da smo v zadnjih letih delali dobro," pravi Macedoni.

Rojen Novomeščan, 49-letni diplomirani inženir elektrotehnike in magister znanosti iz ekonomskih ved, tako ostaja na čelu lokalne politike, v katero je že dolgo vključen. Še preden je zasedel županski stolček, je Macedoni dva mandata sedel v občinskem svetu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord