La. P. | 1. 2. 2024, 07:00

Vplivnica je na porodniški, a še vedno promovira izdelke – je to sporno? (Odvetnica odgovarja)

Instagram/tammyhembrow

Uporabnico družbenih omrežjih so zmotile vplivnice, ki so, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, na porodniškem dopustu, vendar ta čas izkoriščajo tudi za promocijo izdelkov in objavo drugih plačanih vsebin. Preverili smo, kako je to zakonsko urejeno.

"Mene pa zanima, kako lahko influencerka, ki je na porodniški, še vedno promovira izdelke ... ali izdajate račune na porodniški ali vsi delate na črno? Sprašujem za kolegico," se glasi vprašanje, ki je pred časom razburkalo družbeno omrežje Threads.

Mnenja pod objavo so se kresala, odgovori so šli v različne smeri. Originalno objavo je avtorica v tem času že izbrisala, mi pa smo se po karseda natančne odgovore, ki bodo, upamo, zadovoljili vse, ki so sodelovali v debati, odpravili k odvetnici Ines Rostohar iz odvetniške družbe Pirc Musar & partnerji.

Kako je delo oziroma nedelo med porodniškim dopustom z vidika delovnega prava urejeno v primeru, da je vplivnica, ki promovira izdelke, samostojna podjetnica? 
 
Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v 48. členu določa, da pravica do nadomestila preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta in prejemanja nadomestila dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost. Če torej oseba dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost, mora vrniti neupravičeno prejeti znesek nadomestila.

Ministrstvo za delo tolmači, da se glede na število delovnih ur zmanjšuje nadomestilo za porodniško. Če želi oseba med porodniškim dopustom tudi delati, na primer eno uro na dan, potem za sedem ur izrabi porodniško.

Materinski, očetovski ali starševski dopust se namreč skladno z 42. členom zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih lahko izrabi v obliki delne odsotnosti z dela, zavarovancu pa v takšnih primerih pripada pravica do nadomestila v sorazmernem delu delne odsotnosti z dela. Nadomestilo se v takšnem primeru zavarovancu izplača za delovne ure, ko je zavarovanec na starševskem dopustu.
 
Če torej vplivnica, ki promovira izdelke, to delo opravlja prek s.p. in hkrati prejema nadomestilo v času starševskega ali materinskega dopusta, to lahko počne, če je z dela odsotna zgolj določeno število ur (in ima temu prilagojeno tudi plačilo porodniške iz državnih sredstev).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patricia Pangeršič (@patricia_pangersic)

 
Kakšna pa so pravila, če je vplivnica nekje redno zaposlena in ima popoldanski s.p., namenjen dejavnostim na družbenih omrežjih? V tem primeru je, če je prek "matične" službe na porodniški, a prek popoldanskega s.p. med porodniško kljub temu izdaja račune, verjetno v prekršku?

Oseba, ki je v "matični" službi na porodniški, ne sme izdajati računov prek popoldanskega s.p. in bi v primeru takšnega početja morala vrniti neupravičeno prejeto nadomestilo. Zakon namreč ne razlikuje med popoldanskim s.p. in polnim s.p.

Morda vas zanima tudi:

V primeru inšpekcijskega nadzora je izdajanje računov v času materinskega ali starševskega dopusta dovoljeno zgolj, če bi osebi uspelo dokazati, da je "izdelek" naredila pred začetkom takšnega dopusta, kar je pri plačanih aktivnostih vplivnic, sploh tistih, ki promovirajo izdelke za novorojenčke, pojmovno izredno težko.

Obstaja kakšna "siva cona", ki delo med porodniško vseeno dovoljuje?

Poleg zgoraj omenjenega primera dela po npr. eno uro na dan obstajajo tudi civilnopravne pogodbe, ki dovoljujejo delo med porodniškim dopustom.

To pomeni, da lahko oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila opravlja delo po avtorski ali drugi civilni pogodbi po Obligacijskem zakoniku.

To pa je dovoljeno, dokler ne gre za prikrito zaposlovanje ali opravljanje samostojne dejavnosti (če bi delo po civilni pogodbi imelo elemente delovnega razmerja ali opravljanja samostojne dejavnosti, bi prav tako prenehala obstajati pravica do nadomestila).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Pusovnik 🌹 (@anapusovnik_)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol