A. B. | 18. 8. 2022, 13:42

Vse daljše čakalne vrste: na pregled pri zdravniku v UKC Ljubljana čaka več deset tisoč pacientov

Facebook/Univerzitetni klinični center/Profimedia/fotomontaža

Čakalne dobe pri osebnih zdravnikih postajajo vse daljše, kar občutijo tako zaposleni kot tisti, ki se v bolnišnice zatečejo v želji po pomoči. Število čakajočih se je glede na pretekli mesec povečalo za 3,22 odstotka.

Na redni seji sveta UKC Ljubljana (UKCL) so pristojni seznanili z upravljanjem čakalnih dob, ki so se glede na prejšnji mesec zvišale za nekoliko več kot 3 odstotke, kar znaša 3303 pacientov več. 

UKCL trenutno vodi 368 čakalnih seznamov in v okviru tega 1121 vrst zdravstvenih storitev. 

Čakalne dobe vedno daljše 

Kot so sporočili iz urgentnega centra, je do začetka avgusta na zdravstvene storitve čakalo 105.873 pacientov, od tega na prvi pregled kar 19.197 pacientov. Kot so pojasnili, to predstavlja 44,32 odstotka od vseh skupno čakajočih. 

Število čakajočih se je tako za prvi pregled v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 4,51 odstotka.

Težave tudi zaradi covida

Strokovna direktorica UKCL prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med., je Svetu zavoda predstavila aktualne razmere zdravljenja covidnih pacientov.

"V UKC Ljubljana se ves čas epidemije sproti prilagajamo številu in potrebam zdravljenja COVIDNIH bolnikov ter v skladu s spreminjanjem števila obolelih z okužbo COVID-19 prilagajamo posteljne kapacitete," so povzeli njene besede. 

Po podanih podatkih je bilo v osrednji bolnišnici pred dvema dnevoma hospitaliziranih 96 covidnih pacientov, med njimi 10 na intenzivni terapiji.

Do trenutka pisanja članka pojasnil pristojnih glede krajšanja čakalnih dob in možnih rešitev še nismo dobili.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol