20. 1. 2021, 18:49 | Vir: STA

"Šolanje na daljavo povzroča vse večjo osamljenost in druge psihične težave"

Shutterstock

Nevladne organizacije in drugi, ki delujejo na področju otrok in njihovega izobraževanja in zdravja, z veliko zaskrbljenostjo spremljajo razmere, v katerih živijo otroci zaradi omejitvenih ukrepov med epidemijo covida-19. Odprtje šol in vrtcev mora biti glede na to prednostno, so pozvali vlado, pristojno ministrstvo in ostale odločevalce.

Na prednostni lestvici pri rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije mora biti po njihovem mnenju odprtje tako vrtcev in šol kot tudi dijaških domov, fakultet in ostalih izobraževalnih ustanov, so sporočili iz Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Šolanje na daljavo po njihovih besedah povzroča razslojenost, izoliranost in revščino, ki jo v tem času doživljajo najranljivejši - otroci, mladostniki in drugi mladi ljudje, ki si šele utirajo pot v odraslost. Tako statistika TOM telefona pri zvezi kot tudi strokovnjaki pa izpostavljajo, da veliko pomanjkanje socialnih stikov zelo vpliva na socializacijo ter povzroča osamljenost in druge psihične težave.

Za otroke in njihov razvoj je obiskovanje šole ključnega pomena, so zapisali podpisniki poziva. Dlje kot so šole zaprte, večje bodo izgube na področju znanja in več bo daljnoročnih posledic. Nasilja v družini je več, prav tako je več depresivnosti, samopoškodovanja in samomorilnosti. Skrbijo jih tudi posledice zaradi izgube socialnih veščin, ki jih bo le težko nadomestiti.

Negativni vplivi zaradi zaprtja izobraževalnih ustanov se pri otrocih po njihovih navedbah kažejo tudi v težavah zaradi izpada običajnih zdravstvenih storitev, v nezadostnem ali neprimernem prehranjevanju, ki vodi v debelost ali motnje hranjenja, povečujejo pa se tudi tveganja za različne zlorabe in nasilje.

Po znanstvenih študijah, o katerih poroča Unicef, je šola ob upoštevanju varnostnih protokolov pravzaprav varnejši prostor od zunanjega okolja, kjer ni tovrstnih protokolov ali nadzora, so spomnili.

Slovenija mora po njihovih besedah spoštovati 56. člen ustave, po katerem mora biti otrokom namenjena posebna skrb. Prav tako moramo spoštovati konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah. Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala države, naj bodo šole pri zapiranju zaradi covida-19 zadnje, pri odpiranju zaradi rahljanja ukrepov pa prve.

K prednostni skrbi za otroke prav tako pozivajo druge mednarodne organizacije, so v pozivu navedli predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, predsednik nacionalne mreže TOM telefon Albert Mrgole in predsednica nacionalnega odbora za otrokove pravice Vlasta Nussdorfer.

Sopodpisniki pa so denimo predsednik združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Matjaž Homšak, predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan in vodja študijskih programov psihoterapije Anja Štrukelj Kozina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.