D.H. | 9. 2. 2022, 08:38

Strašljiv razlog spodbudil, da je Norveška prepovedala vzrejo britanskih buldogov in Karlovih kavalirjev

Profimedia

Norveška je oznanila prepoved vzreje britanskih buldogov in kavalirjev kralja Karla, ki po novi zakonodaji spadajo pod neetično vzrejo, ki je odslej tudi protizakonita.

Norveško društvo za zaščito živali je oznanilo novico in dodalo, da so se bolni psi desetletja vzrejali protizakonito, zato je bil zakon, ki specifično določa katerih pasem se ne sme vzrejati, nujno potreben. Spremembo zakona so označili za »prvo in prednostno zmago za naše pse.«

Ashild Roaldset, direktorica društva Animal Protection Norway, je dodala: »Človeško ustvarjeni zdravstveni problemi buldogov so znani že od začetka 20. stoletja. Ta sodba bi se morala zgoditi že pred leti.«

Društvo je uspelo uspešno dokazati, da je zgodovina selektivne vzreje pripeljala do točke, ko nobena žival teh dveh pasem ne more biti več kategorizirana kot »zdrava«, kar pomeni, da etična uporaba teh živali za nadaljnjo vzrejo ni mogoča.

Dokončno odločitev je sprejela ekipa sodnika, veterinarja in genetika. Ob tem so oznanili, da prepoved ne bo veljala za rejce, ki bodo želeli rešiti zdravstvene probleme teh pasem, saj bi, kot so zapisali, »resna in znanstveno potrjena vzreja s križanjem pasem lahko pripeljala do ugodnih alternativ.«

Britanski buldogi so sicer nagnjeni k različnim respiratornim težavam, najpogosteje k t.i. sindromu obstrukcije dihalnih poti, ki ga povzroča kombinacija kratkega smrčka in široke lobanje. To lahko vodi do resnih dihalnih težav, ki za dobrobit živali včasih zahtevajo tudi kirurški poseg. Pri tej pasmi so poleg tega pogoste tudi druge zdravstvene težave, med drugim težave z očmi in infekcije v kožnih gubah.

Pasma kavalirja kralja Karla (znana tudi kot kot Cavalier King Charles španjel) pa je nagnjena k težavam s srcem in težavam z očmi, prav tako jih pogosto pestijo težave s sklepi.

Britanski buldogi so sicer še danes med najbolj priljubljenimi pasmami, medtem ko število registriranih kavalirjev kralja Karla od leta 2011 vztrajno pada. Samo v Veliki Britaniji, kjer so britanski buldogi seveda najbolj popularni, so leta 2020 imeli registriranih 11.594 psov te pasme.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.