4. 5. 2022, 09:13 | Vir: STA

Strokovnjaki opozarjajo: cene nafte bodo še nekaj časa NEGOTOVE

Profimedia

Po tem, ko vlada ni podaljšala regulacije naftnih derivatov, se bodo cene goriva lahko spreminjale še pogosteje. Se bodo višale ali nižale?

Surova nafta se je v trgovanju zaradi napovedi EU o embargu na uvoz ruske nafte podražila. Načrt Evropske komisije sicer predvideva prehodno obdobje, odobriti pa ga morajo vse države, pri čemer nekatere tej odločitvi jasno nasprotujejo. Čez dan bo tudi na naftnih trgih v ospredju ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed).

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom junija je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 103,67 dolarja, kar je 1,26 dolarja več (1,20 evra) kot v torek. Severnomorska nafta brent za dobavo v juliju pa se je podražila za 1,15 dolarja (1,09 evra) na 106,12 dolarja.

Velik vpliv Rusije

Po mnenju strokovnjakov bodo cene nafte v primeru evropskega embarga odvisne od tega, ali bo Rusija nafto uspela prodati drugje in ali bo drugje po svetu dovolj zmogljivosti za nadomestitev izpada ruske nafte. Naftni trg bo spremljal odločitev Feda; pričakuje se najvišji dvig ključne obrestne mere v zadnjih 20 letih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord