1. 3. 2024, 15:26 | Vir: STA

Po pogrebu Alekseja Navalnega se je oglasila njegova žena: "Ne vem, kako živeti brez tebe"

Profimedia/fotomontaža

Skupaj sta bila dolgih 26 let. 

Na pokopališču na obrobju Moskve so pokopali vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega. Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od njega poslovili na pokopališču Borisov. Slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu.

Pogreb na pokopališču v bližini obrežja reke Moskva na jugovzhodu ruske prestolnice je sledil pogrebni slovesnosti v bližnji cerkvi, od koder so pripeljali zaprto krsto z Navalnim. Ko so jo polagali v grob, je v ozadju igrala skladba Franka Sinatre My Way, nato pa še naslovna skladba filma Terminator 2, ki je bil po besedah tiskovne predstavnice Navalnega Kire Jarmiš njegov najljubši film.

Profimedia

Številni so se že pred tem zbrali pred cerkvijo, posvečeno Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Že tam, pa tudi pozneje ob pokopališču, so vzklikali, da jih ni strah in da ne bodo pozabili, prihod krste Navalnega pa so pozdravili z aplavzom in vzkliki.

V zbrani množici pred cerkvijo so bili tudi tuji diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. Vstopa v cerkev jim sicer niso dovolili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samega obreda se razen družinskih članov, tudi staršev Ljudmile in Anatolija, ni udeležilo veliko ljudi. V skladu s pravoslavnim obredom je bila tam na ogled odprta krsta, ki jo je prekrivalo več deset belih in rdečih rož, zbrani okrog nje so držali prižgane sveče.

Profimedia

26 let absolutne sreče

Z zapisom na omrežju X se je Navalnemu poklonila tudi njegova vdova Julija Navalna, ki sicer živi v tujini. V zapisu, ki ga je pospremila s posnetkom prizorov iz njunega skupnega življenja, se mu je zahvalila za "26 let absolutne sreče".

Profimedia

"Ne vem, kako živeti brez tebe, a bom poskusila to narediti tako, da boš ti - tam zgoraj - vesel in ponosen name," je med drugim zapisala.

Dogajanje je spremljala okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa kljub bojazni zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj tik pred pogrebom znova posvaril pred morebitnimi protesti. Ob robu slovesnosti je bilo sicer danes slišati tudi izraze nasprotovanja vojni in predsedniku Vladimirju Putinu.

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, številne zahodne države pa odgovornost zanjo pripisujejo Kremlju oz. Putinu.

Ruske oblasti so njegovo truplo materi izročile več kot teden dni po smrti. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost, pri čemer naj bi naleteli na številne prepreke, oblasti pa naj bi poskusile preprečiti organizacijo dostojnega javnega slovesa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol